Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv fiskalne štednje

Steinbrueck: Merkel zemlje južne Europe vuče u propast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peer Steinbrueck, premijerski kandidat njemačkih socijaldemokrata (SPD) i suparnik kancelarke Angele Merkel na idućim izborima, optužio je Merkel da zemlje juga Europe vuče u propast ustrajući na fiskalnoj štednji.

Njegova optužba, izrečena nakon susreta s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, u skladu je s naporima Pariza za ponovnim uravnoteženjem politike eurozone kako bi se ublažila ograničenja proračunskih deficita i potaknuo gospodarski rast.

Pet mjeseci uoči saveznih izbora, bio je to najnoviji pokušaj Steinbruecka da istakne političke razlike između sebe i konzervativne Merkel, čiji konzervativni blok prema anketama ima solidnu prednost u odnosu na SPD.

'Vrlo smo kritični oko činjenice da s fokusom na taj vrlo rigidni smjer konsolidacije, brojne zemlje upadaju u začarani krug propasti koji slabi njihova gospodarstva', rekao je Steinbrueck novinarima u Parizu.

>>
Nijemci umorni od plaćanja računa za financijske neuspjehe eurozone

'Kancelarka u Europi promovira usredotočenost na konsolidaciju koja šteti gospodarstvima tih zemalja, dovodeći do rasta nezaposlenosti i smanjenja fiskalnih prihoda', dodao je. Čelnik njemačkih socijaldemokrata nije precizirao na koje zemlje misli, no njegova se izjava odnosila na mediteranske države pogođene dužničkom krizom.

Grčka i Cipar provode drastične reforme kako bi smanjile dugove u zamjenu za pomoć EU-a, dok Španjolska i Italija također provode oštre mjere štednje.

Nagađa se da bi Francuska mogla biti iduća zemlja te skupine, osobito nakon priznanja da ovogodišnji deficit neće moći održati na razini od tri posto BDP-a, kao i zbog prognoze rasta nešto više od 0 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Slika nije dostupna Kako dalje nakon Brexita NOVI ZAMAH 'Mnogi populisti Europu drže odgovornom za sve što krene krivo'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene