Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve potresa

Stanovnici L'Aquile prosvjeduju zbog nedovoljne obnove grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neredi u Rimu. Tisuće stanovnika potresom opustošene L'Aquile sukobile su se s policijom. Prosvjeduju zbog nedovoljne pomoći i spore obnove grada. Sumnja se i na pronevjeru novca namijenjenog žrtvama potresa.

Nekoliko tisuća stanovnika L'Aquile zaposjelo je središte Rima. Na putu prema uredu premijera Berlusconija zaustavila ih je policija. U naguravanju je ozlijeđena najmanje jedna osoba. Ljudi koji su u potresu prije 15 mjeseci ostali bez svega, na rubu su očaja. 'Jer su potrošili novac namijenjen žrtvama potresa u Abrucu za posjet Pape, skup G8 i kako bi osigurali zaposlenja za svoju djecu, djecu dužnosnika. Dali su i četiri milijuna eura Civilnoj zaštiti', ističe jedna prosvjednica.

Pročitajte i ovo Tvrđava u Klisu (Foto: Dnevnik.hr) Zahvaljujući jednom objektu Ovo je općina koja se veseli turizmu i čiji građani od turizma mogu normalno živjeti Stanovnici zgrade u kojoj je odjeknula eksplozija do navečer čekali ispred zgrade, policija im pomogla da iz stanova uzmu najnužnije (Foto: Čitateljica) OSIGURAN NUŽNI SMJEŠTAJ "Hranu i piće donosili su im susjedi": Stanovnici zgrade u Stenjevcu do noći su čekali ispred svojih stanova

Žale se na sporu obnovu. Nakon medijske pompe koja je pratila otvaranje prvih stambenih zgrada, gradnja je kažu gotovo potpuno stala. Srednjovjekovno središte L'Aquile je grad duhova. 'L'Akvila je ista. Sagradili su 19 novih stambenih kompleksa, ali ostatak je isti. Centar se raspada. Sve se kuće raspadaju. Ništa nisu obnovili', dodaje druga prosvjednica. Brojni su stanovnici i dalje bez posla. Kako bi se ubrzao gospodarski oporavak, traže da im se produlji izuzeće od plaćanja poreza. 'Najvažnije je da dobijemo novčana sredstva obećana žrtvama potresa. Još ne znamo hoće li stići', kaže Gianni Gianleonardo, dogradonačelnik VIlla Santocellija.

Prosvjed je težak udarac Berlusconiju. Talijanski se premijer hvalio pravodobnom i primjerenom reakcijom na potres kao jednim od najvećih uspjeha svoje vlade. U znak solidarnost sa žrtvama u L'Aquili je organizirao i prošlogodišnji skup G8. Međutim jedan od Berlusconijevih najbližih suradnika, šef agencije za pomoć žrtvama katastrofa, našao se u središtu istrage. Provjeravaju se ugovori o obnovi podijeljeni uoči summita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene