450174
450174
450174
450174
450174

POLICIJA ŽELI UŠUTKATI CIJELO MJESTO 'Išli su za svakim, gonili ih do njihovih domova, tukli ljude'

Policija ponovno pokušava ušutkati kinesko mjesto Wukan.

 
 
 
 
Policija u Wukanu (Foto: AFP)
Policija u Wukanu (Foto: AFP)

Stanovnici kineskog sela Wukan poznatog po prosvjedima iz 2011. u srijedu su u šoku nakon što je policija dan ranije počela s pretresima i žestoko se sukobila s prosvjednicima te navodno uhitila 70 ljudi.

Aktivisti za ljudska prava iz Hong Konga boje se da to nasilje označava posljednji pokušaj da se ušutka Wukan, ribarsko selo na jugu provincije Guandong, koje je privuklo međunarodnu pažnju 2011. godine.

Te godine dužnosnici su prodali zemlju trgovcima nekretnina, ali nisu kako treba obeštetili stanovnike. Stotine njih, ili čak i tisuće, krenuli su u prosvjed i zaposjeli zgradu vlade, policije i industrijski park. Krajem godine uspjeli su iz sela potjerati čitavu vladu, vodstvo komunističke partije i policiju. Policija je potom stavila grad pod opsadu te je na kraju postignut kompromis.

Prosvjedi su se ponovili u lipnju ove godine, a potom je ovaj mjesec na tri godine u zatvor stavljen Lin Zuluan, jedan od vođa prosvjeda iz 2011. godine.

"Većina se zaista uplašila", rekla je u srijedu stanovnica Wukana koja se predstavila kao Chen, govoreći o jučerašnjoj policijskoj akciji. "Ovaj puta zaista je bilo nekontrolirano. Išli su za svakim, gonili ih do njihovih domova, tukli ljude", kazala je.

Policija je i u srijedu dodatno stezala obruč u Wukanu, te počela novi krug pretresa kuća. Tražila je organizatore prosvjeda i novinare.

Mnogi u selu kažu da je ovogodišnje nasilje gore od onog 2011. kada je selo bilo pod opsadom nekoliko mjeseci. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se