Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lov na prosvjednike

POLICIJA ŽELI UŠUTKATI CIJELO MJESTO 'Išli su za svakim, gonili ih do njihovih domova, tukli ljude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija ponovno pokušava ušutkati kinesko mjesto Wukan.

Stanovnici kineskog sela Wukan poznatog po prosvjedima iz 2011. u srijedu su u šoku nakon što je policija dan ranije počela s pretresima i žestoko se sukobila s prosvjednicima te navodno uhitila 70 ljudi.

Aktivisti za ljudska prava iz Hong Konga boje se da to nasilje označava posljednji pokušaj da se ušutka Wukan, ribarsko selo na jugu provincije Guandong, koje je privuklo međunarodnu pažnju 2011. godine.

Te godine dužnosnici su prodali zemlju trgovcima nekretnina, ali nisu kako treba obeštetili stanovnike. Stotine njih, ili čak i tisuće, krenuli su u prosvjed i zaposjeli zgradu vlade, policije i industrijski park. Krajem godine uspjeli su iz sela potjerati čitavu vladu, vodstvo komunističke partije i policiju. Policija je potom stavila grad pod opsadu te je na kraju postignut kompromis.

Prosvjedi su se ponovili u lipnju ove godine, a potom je ovaj mjesec na tri godine u zatvor stavljen Lin Zuluan, jedan od vođa prosvjeda iz 2011. godine.

"Većina se zaista uplašila", rekla je u srijedu stanovnica Wukana koja se predstavila kao Chen, govoreći o jučerašnjoj policijskoj akciji. "Ovaj puta zaista je bilo nekontrolirano. Išli su za svakim, gonili ih do njihovih domova, tukli ljude", kazala je.

Policija je i u srijedu dodatno stezala obruč u Wukanu, te počela novi krug pretresa kuća. Tražila je organizatore prosvjeda i novinare.

Mnogi u selu kažu da je ovogodišnje nasilje gore od onog 2011. kada je selo bilo pod opsadom nekoliko mjeseci. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene