Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprimjereni rejtinzi

Standard & Poor's pod istragom: Svojim rejtinzima produbili krizu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko Ministarstvo pravosuđa provodi istragu o najvećoj nacionalnoj agenciji za kreditni rejting – Standard & Poor's. Naime, sumnja se kako je upravo ta agencija davala neprimjereni rejting desecima hipotekarnih kredita u razdoblju koje je prethodilo svjetskoj financijskoj krizi.

Istraga je započela prije nego li je S&P's snizio najviši kreditni rejting Sjedinjenih država, ali je zasigurno nakon tog poteza istraga dobila i značajnu političku podršku.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Slika nije dostupna U petak izvješće S&P-a Ekonomski stručnjaci podijeljeni: Očekuje se rast BDP-a po stopi od 3 posto, ali...

U pretkrizno vrijeme agencija je ostvarivala visok profit dajući najviše rejtinge hipotekarnim kreditima koji, objektivno, tu ocjenu nisu zaslužili. Time su se ti krediti činili vrjednijima i manje riskantnima.

Ed Sweeney, glasnogovornik agencije Standard & Poor's, izjavio je da je S&P's dobila više zahtjeva od raznih vladinih agencija tijekom zadnjih nekoliko godina, te da nastavljaju suradnju u svim istražnim radnjama.

Nitko iz američke Regulatorne agencije i Ministarstva pravosuđa nije želio komentirati cijeli slučaj a zasad nema niti informacija da su pod istragom i druge dvije kreditne agencije – Moody's i Fitch.

Unatoč općem javnom nezadovoljstvu prema kreditnim agencijama, još uvijek se velik broj investitora pouzdaje u njihove procjene rizika te ih koriste u kalkulacijama svojih budućih investicija i poslovanja.

Zanimljivo je da određene kompanije, pa čak i države plaćaju agencijama kako bi dobili zadovoljavajući kreditni rejting, no ne i Sjedinjene države, napominju u Timesu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene