Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ime Rusije'

Staljin ipak nije postao najpopularnija povijesna osoba Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin ipak nije uspio postati najpopularnija povijesna osoba Rusije u povijesti, ali je zadržao visoko treće mjesto, unatoč čistkama koje su obilježile njegovu vladavinu, pokazali su konačni rezultati šestomjesečne ankete, okončane u nedjelju.

Natjecanje pod nazivom 'Ime Rusije', koje je više od pola godine provodila ruska nacionalna televizija 'Rossija', okončano je u nedjelju navečer završnim internetskim i telefonskim glasovanjem, nakon kojeg se pokazalo da je Staljin, iako rodom Gruzijac, treći na ljestvici najpopularnijih Rusa svih vremena.

Pročitajte i ovo Božo Kovačević PROTJERIVANJE DIPLOMATA Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji otkriva kakva će biti reakcija Moskve: "Znamo da je Ruska Federacija Hrvatsku već stavila na popis neprijateljskih zemalja..." Masovna grobnica u Marincima - 3 SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU U Ukrajini pronađeni ostaci tisuća žrtava Staljinovih čistki: Agenti preteče KGB-a ubijali su ih metkom u potiljak, identifikacija nemoguća

'Sad se vrlo ozbiljno moramo zapitati zašto je ovaj narod odlučio smjestiti Josifa Visarionoviča Staljina na treće mjesto', rekao je ugledni filmski glumac i redatelj Nikita Mihalkov, jedan od članova žirija natjecanja, nakon što su rezultati ankete postali poznati.

Milijune građana nekadašnjeg SSSR-a pokosila je glad tijekom prisilne kolektivizacije ili su bili smaknuti kao 'neprijatelji naroda' ili umrli u radnim logorima gulazima za vrijeme gotovo 30-godišnje diktature, okončane njegovom smrću 1953. godine.

'Mogli bismo se naći u situaciji u kojoj bi u ovoj zemlji mogli prevladati apsolutna moć i voluntarizam koji se ne obazire na razmišljanje ljudi, ako to želi razmjerno velik dio naroda', dodao je Mihalkov.

Projekt je pokrenut sredinom srpnja kad je iz osnovnog popisa od 500 imena izabrano njih 50, da bi u konačnicu ušlo 12 finalista.

Za najpopularniju rusku osobu svih vremena izabran je princ Aleksandar Nevski koji je u 13. stoljeću porazio njemačke osvajače, a između njega i Staljina smjestio se Pjotr Stolipin, ruski premijer s početka 20-ih godina prošlog stoljeća, poznat po agrarnim reformama i čvrstoj politici prema ljevičarskim revolucionarima.

Staljinovu popularnost bez presedana u kapitalističkoj Rusiji nije uzdrmala ni nedavna smrt možda najpoznatijeg sovjetskog disidenta Aleksandra Solženjicina, kojeg je proslavila upravo turobna ispovijest o grozotama života u Staljinovim logorima koju je iznio u 'Arhipelagu Gulagu'.

'Mladima je navrh glave mitova o Staljinu. Ne znaju ništa o milijunima koji su umrli u gulazima, ali vrlo dobro znaju da je bio snažan vođa koji je porazio (nacističku) Njemačku', rekao je aktivist za ljudska prava Lev Ponomanjov.

Dašak staljinizma, pojasnio je, bio je vidljiv u oštrom tonu kojim je Rusija reagirala na kritike sa Zapada glede neprovođenja demokratskih reformi i onemogućavanja političkih neistomišljenika.

'I danas je vanjski neprijatelj kriv za sve unutarnje probleme, pa morate vladati čeličnom šakom - to je čisto staljinistička metoda', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene