Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već 11. takva nesreća

Srušio se MIG-29 u Srbiji, poginuli pilot i vojnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni zrakoplov tipa MIG-29, srpskog ratnog zrakoplovstva, srušio se u blizini zračne luke u Batajnici, prenosi B92. Poginuli su pilot i jedan vojnik. Do nesreće je došlo prilikom slijetanja

Pilot Rade Ranđelović uspio se katapultirati, ali na maloj visini pa je preminuo od posljedica ozljeda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i jedan vojnik, koji je bio na dežurstvu. Nekada najbolji lovac bombarder zadnjih je nekoliko godina postao veliki problem. Zbog neredovitog održavanja i nedostataka novca u srbijanskoj vojsci sve su češće ovakve nesreće. Ovo je čak jedanaesta u zadnjih deset godina.

Pročitajte i ovo Zvonimir Miler - 2 DRAMATIČNO POSLIJEPODNE Pripadnik HGSS-a za Dnevnik Nove TV otkrio detalje potrage za pilotima iz srušenog MiG-a: "Sreća da je sve kratko trajalo" Slika nije dostupna SRUŠIO SE BORBENI ZRAKOPLOV Predsjednik Milanović o padu MIG-a: "Trenutačno je najvažnije da su oba pilota živa i da nema žrtava"

Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je hitnu istragu, a preostala četiri MIG-a 29 su prizemljena sve dok se ne utvrde razlozi nesreće. Zrakoplov se srušio jutros oko 9,15 sati. Srbija ima 14 zrakoplova tog tipa, koje je naslijedila od bivšeg jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva te dva školska zrakoplova MIG-29UB, a svi su kupljeni od Rusije 1987. godine. Ruske zračne snage su početkom ove godine, nakon sigurnosnih provjera, iz upotrebe povukle 90 zrakoplova tog tipa.

Kako je na tiskovnoj konferenciji rekao zamjenik zapovjednika zrakoplovstva i protuzračne obrane srbijanske vojske brigadni general Nebojša Đukanović, u padu zrakoplova tipa MiG 29 poginuli su 47-godišnji pilot Rade Ranđelović i 24-godišnji vojnik Milan Ulemek. Lakše je ozlijeđen 21-godišnji vojnik Vojislav Dragoljević, a uzrok nesreće, kako je rekao Đukanović, još nije poznat i očekuje se da će se rezultati istrage znati do kraja mjeseca. Po njegovim riječima, poginuli pilot Ranđelović uvježbavao je manevarske sposobnosti zrakoplova, koje je trebao prikazati na idućem aeromitingu, a nesreća se dogodila pri kraju manevra, kad je zrakoplov trebao sletjeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene