Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bahati su'

Srpski izbjeglice žale se na ponašanje službenika u hrvatskom konzulatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić dobila pismo žalbe na 'bahate' dužnosnike u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici.

Predsjednik Koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodrag Linta poslao je otvoreno pismo hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Pusić. Potužio se da se dužnosnici u konzulatima Republike Hrvatske u Beogradu i Subotici ponašaju 'bahato i nezakonito'. Linta je podsjetio ministricu da je prije dva i pol mjeseca pisao premijeru Milanoviću zbog iste stvari.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brojne opasnosti Potresna svjedočanstva preživjelih koji su spas tražili na opasnoj ruti punoj neobilježenih grobova: "Ostavili su mene i moju mrtvu majku u pustinji" Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu"

Kao veliki problem istaknuo je činjenicu da dužnosnici u konzulatima tjeraju prognane Srbe da odjave hrvatske osobne iskaznice ako već imaju srpsko državljanstvo i pripadajuću osobnu iskaznicu ili pak izbjegličku iskaznicu. Takvom je pritisku u proteklih godinu dana bilo izloženo više od 30 000 prognanih Srba, tvrdi.ž

Hrvatima najviše smetaju Romi i Srbi

'Pri tome se prema prognanim Srbima ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije osobne iskaznice', piše Linta. Upozorio je na to da Zakon o prebivalištu omogućuje svakom hrvatskom državljaninu s prebivalištem u Hrvatskoj koji živi u inozemstvu, da može imati dvije osobne iskaznice ako prijavi privremeni odlazak iz Hrvatske na pet godina.

Naposljetku je pitao zašto Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici nije poslao nikakve upute vezane uz to. U slučaju da su ih ipak poslali, 'zašto veleposlanik RS u Beogradu nije inzistirao da njegovi podređeni u konzulatima poštuju navedene upute', nastavio je.

Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu nije željelo komentirati navode iz Lintina pisma. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene