Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Obmanuli Srbiju

Proglasili Dobricu Ćosića dobitnikom Nobela za književnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznata skupina 'političkih aktivista' objavila je na stranici NobelPrizeLitareture.org da je dobitnik Nobelove nagrade Dobrica Ćosić, što se ispostavilo potpuno netočnim.

Dio srpskih medija objavio je neprovjerenu informaciju iako je ime pravog dobitnika, švedskog pjesnika Tomasa Tranströmera objavljeno oko 13 sati i to na službenoj stranici NobelPrize.org. Skupina, kako su se predstavili 'neplaćenih, samoorganiziranih web aktivista' željela je tim potezom skrenuti pažnju srpske javnosti 'na opasan utjecaj političara i pisca Dobrice Ćosića'.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj

'Dobrica Ćosić je autor, javna i politička ličnost, koja djeluje desetljećima, uvijek pri samom vrhu vlasti i najbližim krugovima moći, od Komunističke Partije bivše SFR Jugoslavije, preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU, zatim na položaju Miloševićevog predsjednika ratne SR Jugoslavije, do današnje bliskosti najmračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog vijeka'.

Domen ovog očigledno lažnog sajta registrirali smo 5. listopada 2011. godine, kao simbolično podsjećanje na dan kada je naša zemlja propustila povijesnu priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet. Srbija se danas ponovo okreće ratu, strahu, smrtonosnom kiču devedesetih, nasilju prema različitostima, nacionalističkom konzervativizmu i neiskrenom pravoslavlju. Vjerujemo da su misli i političko djelovanje Dobrice Ćosića duboko isprepletene sa tim opasnim sistemom vrijednosti, koji ne prestaje da nam prijeti.

Također vjerujemo da strahovite posljedice više desetljeća političkog, literarnog i javnog djelovanja Dobrice Ćosića njegova zemlja i čitava regija osjećaju snažno i danas.
Dobrica Ćosić nije dobitnik Nobelove nagrade, iako su srpska javnost, pa i on sam, u to vjerovali punih petnaest minuta.

Od te činjenice nam je ipak malo lakše.' , napisali su na stranici.

Stranica koja je objavila Ćosića kao dobitnika postoji od jučer i registrirana je na ime izvjesnog Norvežanina iz Osla. No stranica postoji još od 1998. godine i registriran je na Nobelovu fondaciju.

U javnosti se također pojavilo navodno priopćenje Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), kojim se javnost obavještava da je Ćosić dobitnik nagrade te se upućuje na navedeni portal, dok SANU u međuvremenu tvrdi kako priopćenje nije stiglo iz te institucije. 'Srpska akademija znanosti i umjetnosti i ovom prilikom izražava svoju spremnost da se svesrdno i svim svojim snagama zauzme na sudbonosnim zadacima i povijesnim nalozima još jednog srpskog nobelovca Dobrice Ćosića. Konferencija za novinare bit će održana tijekom dana, vrijeme će biti naknadno objavljeno', stoji u priopćenju navodno upućenom iz SANU.

Kako je rečeno u SANU-u, ta institucija ne stoji iza priopćenja u povodu navodnog priznanja dodijeljenog Ćosiću i nema nikakve veze s navodnim priopćenjem koje se pojavilo u javnosti.

Mnogi srpski mediji prenijeli su vijest, no ubrzo su je morali maknuti. (J.G./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene