Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šri Lanka obilježava 60 godina nezavisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto slavlja, sukobi se i dalje nastavljaju. Obračun tamilskih separatističkih pobunjenika, zasjenio je slavlje, a predsjednik se zakleo da će ih sve eliminirati.

Stotine pripadnika oružanih snaga su sudjelovale u mimohodu dok su zrakoplovi i helikopteri letjeli iznad glavnoga grada Šri Lanke.

Pročitajte i ovo Šri Lanka narod slavi nakon žestokih prosvjeda Predsjednik pobjegao na Maldive pa podnio ostavku, narod slavi: "Molim sve da podrže ovaj proces" Slika nije dostupna Šri Lanka: 44 mrtva vojnika , više od 430 ranjenih

"Povijesni izazov s kojim smo suočeni je pobjeda terorizma", izjavio je u televizijskom obraćanju predsjednik Mahinda Rajapakse istaknuvši državnu zastavu u Colombu u kojem su uvedene visoke sigurnosne mjere zbog straha od Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE).

U ponedjeljak se taj otok Južne Azije oporavljao od tri atentata
tijekom vikenda u kojima su ubijene 34 i ranjeno oko 200 osoba.

Bivši Cejlon, danas Šri Lanka, neovisna je od 4. veljače 1948. i ima 20 milijuna stanovnika. Tamo traje najstariji azijski sukob, rat u kojem se izmjenjuju faze sukoba, atentata i smirenja.

Na sjeveru zemlje vojni sukobi su jači posljednjih tjedana. Colombo i Tamilski tigrovi od 16. siječnja više ne poštuju primirje koje su potpisali 23. veljače 2002. pod okriljem Norveške. To je primirje potpuno propalo nakon što je krajem 2005. izabran predsjednik Rajapakse.

Od 1972. Tamilski tigrovi, hindusi, se bore za neovisnost sjevera i sjeveroistoka Šri Lanke, zemlje čijih su 75 posto stanovnika sinhalezi (budisti). Prema službenim bilancama u trideset godina je ubijeno između 60.000 i 70.000 ljudi, a od kraja 2005. više tisuća ljudi.

Nakon neuspjeha mirovnih pregovora u Ženevi u listopadu 2006. svako političko rješenje je izazov. Krajem 2007. vrhovni zapovjednik Tigrova Velupillai Prabhakaran je ocijenio da je nemoguće sklopiti mir s "genocidnom" državom, koja mu je odvratila da će do lipnja biti eliminiran, i on i njegova pobuna.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene