Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Srbijanskom desničaru zbog nereda na gay paradi prijeti 12 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv vođe desničarske organizacije 'Obraz' Mladena Obradovića i još dvije osobe više javno tužiteljstvo u Beogradu podignulo je optužnicu zbog sumnje da su organizirali nerede tijekom gay parade održane 10. listopada.

Uz Obradovića za to djelo također se terete Damir Grbić i Krsto Milovanović, a optužnica je upućena višem sudu u Beogradu, izjavila je srbijanskoj agenciji Tanjug glasnogovornica tog suda Dušica Ristić. Optuženi se nalaze u pritvoru od 10. listopada kada su uhićeni, a terete se da su izvršili kazneno djelo nasilničkog ponašanja na javnom skupu, za koje im prijeti kazna do 12 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Vojna parada u Sjevernoj Koreji - 1 uz vojsku Posebna jedinica za borbu protiv COVID-a? Zaštitna odjela i maske za vojnu paradu u Sjevernoj Koreji Slika nije dostupna Zabranjeno okupljanje Policija suzavcem rastjerala Paradu ponosa u Istanbulu: Privedeno dvadesetak osoba, među njima i fotoreporter

Zbog nereda tijekom parade kazneni postupci se vode protiv više od 150 izgrednika, navodi se. U sukobima oko 6000 protivnika gay parade i policije u Beogradu je 10. listopada privedeno oko 250 izgrednika te ozlijeđeno oko 150 policajaca, a prema riječima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa počinjena je šteta u vrijednosti većoj od milijun eura.

>> Beograd: Viši sud pokrenuo istragu protiv 71 osobe zbog divljanja

Ovogodišnja gay parada prva je nakon devetogodišnje stanke i održana je u središtu Beograda, godinu dana nakon što je u psoljednji trenutak otkazana prošlogodišnja šetnja zbog velike opasnosti za sigurnost sudionika.

U Beogradu je gay parada prvi puta organizirana 30. lipnja 2001., a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene