Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sporna privatizacija

Srbijanski tajkun Milan Beko na policijskom ispitivanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sporne privatizacije beogradske luke na ispitivanju u policiji završio je srbijanski tajkun i jedan od najbogatijih Srba Milan Beko.

Milan Beko, jedan od najpoznatijih srbijanskih gospodarstvenika kao i najbogatijih Srba, u utorak je saslušan u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina gdje govori o slučaju Luka Beograd. Privatizacija beogradske luke jedna je od 24 sporne privatizacije u Srbiji u koje su uključeni poznati gospodarstvenici, ali i političari.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

>> Srbija: Dačić najavljuje uhićenja u slučaju veza vlasti i mafije

B92 navodi da je u rujnu 2005. godine 40 posto dionica Luke Beograd, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, prodane tvrtki Worldfin iz Luksemburga. Zatim su otkupljene i preostale dionice koje su bile u rukama malih dioničara.

Iza Worldfina su u trenutku kupovine Luke stajali Milan Beko i još jedan srbijanski tajkun Miroslav Mišković. Sumnja se kako je država oštećena za 21 milijun eura.

Luka Beograd smještena je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Beograda, a Urbanističkim planom usvojenim poslije prodaje predviđeno je da zemljištu od 220 hektara koje pripada Luci i na zemljištu nizvodno od nje bude izgrađen stambeno poslovni prostor, a da Luka bude izmještena.

Grad Beograd i Luka se već niz godina spore oko prava na raspolaganje zemljišta Luke. Privatizacija Luke Beograd bila je nedavno i tema obraćanja prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića koji je tada izjavio da će se u okviru spornih privatizacija u Srbiji otvoriti i predmeti Luke kao i Veterinarskog zavoda.

Prija Milana Beka u pritvoru, također zbog spornih privatizacija, završio je i Miroslav Mišković koji se smatra za najbogatijeg Srbina čije se bogatstvo procjenjuje na više od dvije milijarde eura. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene