Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog nemara iz 1990.

'Ovakve poplave će se sigurno ponoviti, možda već ovog ljeta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN je još 1990. upozorio da najveću opasnost za ljude predstavljaju atmosferske nepogode, no mnoge zemlje su izignorirale njihove savjete.

'Očekuje nas sigurno još nepogoda poput ove posljednje poplave. Atmosfera je promjenjiva pa se ne može točno predvidjeti kada bi se ovakve nepogode mogle ponoviti, ali one će se sigurno dogoditi', kazao je za Telegraf Mlađen Ćurić, redoviti profesor Instituta za meteorologiju Fakulteta za fiziku u Beogradu.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Ovaj, kako ga nazivaju najveći srbijanski stručnjak za oborine, smatra kako se već ovog ljeta može ponoviti nepogoda slična onoj koja je upravo prošla i u kojoj su poplavama teško pogođene Istočna Slavonija, Srbija te dijelovi BiH.

U trenutku kada je ciklona Tamara počela kružiti nad Srbijom, ovaj stručnjak kome je uža specijalnost fizika oblaka, znao je da je stigla kazna zbog nemarnosti još iz davne 1990. godine.

'Tada su Ujedninjeni Narodi svim svojim članicama predočili rezultate tridesetogodišnjeg istraživanja, koje je obuhvatilo period od 1960. do 1990. U izvještaju su upozorili da najveću opasnost po živote i imovinu ljudi predstavljaju atmosferske nepogode, od kojih čak 90 posto otpada na snažne ciklone, tornada, uragane, oluje, poplave, jake olujne vjetrove, a samo deset posto otpada na potrese i vulkane', kaže profesor Ćurić.

Na Fejsu pisali o tisuću mrtvih u poplavama pa završili u zatvoru

Pojašnjava kako je UN tada savjetovao svim zemljama da naprave projekte u kojima će stručnjaci proučiti elementarne nepogode koje su se dogodile kako bi mogli predvidjeti nove. No, malo je onih koji su postupili po preporuci, a takva istraživanja se rade minimalno pet-šest godina.

Na pitanje što bi točno podrazumijevao taj projekt, ovaj profesor objasnio je da bi se trebala analizirati svaka oluja koja se dogodila na nekom području. Tu bi se analizirala i počinjena šteta pa bi se uz određene metode moglo predvidjeti kada i kakva bi bila sljedeća nepogoda. Samim tim, mogle bi se spriječiti ogromne štete.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene