441678
441678
441678
441678
441678

NIKOLIĆ JE LJUT 'Neprihvatljivo je da Hrvatska blokira Srbiju'

  • , 28.06.2016., 17:07
  • Autor:
  • komentara

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je neprihvatljivim da Hrvatska zaustavlja europski put Srbije "koja je ispunila sve uvjete", izvjestila je u utorak Radio-televizija Srbije (RTS).

 
 
 
 
Srbijanski premijer Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Srbijanski premijer Tomislav Nikolić (Foto: AFP)

Komentirajući zaključak Radne skupine za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) da je suglasnost Hrvatske za otvaranje poglavlja izostala "iz bitnih razloga", a Velike Britanije iz "tehničkih" - zbog situacije s referendumom o izlasku iz EU, srbijanski šef države kaže kako je "na svu sreću" EU sastavljen od država u kojima postoji razum.

"Šta god mi učinili, a učinili smo puno, Hrvatska nekim potezom uvijek pokaže kako je dočekala vrijeme kada će moći utjecati na sudbinu Srbije. Neprihvatljivo je da jedna država može zaustaviti drugu državu da uđe u EU, državu koja je ispunila sve uvjete", izjavio je Nikolić novinarima u Kruševcu, gdje je sudjelovao na obilježavanju Vidovdana 28. lipnja, dana Kosovske bitke.

Nikolić je istaknuo da se uopće ne uzrujava zbog toga što "hrvatska administracija ponekad želi pokazati svojim nacionalistima kako je i dalje njihova". "Možda ja nisam u pravu kad kažem da veliki dio hrvatskih političara i dalje pažljvo osluškuje što ultranacionalisti u Hrvatskoj misle i govore o nekom problemu i nema hrabrosti da istupi sa svojom politikom", rekao je Nikolić.

U povodu Brexita i mogućnosti da s više argumenata brani tezu "i EU i Rusija", ocijenio je da je ta teza i dalje "jedina ispravna" te da će je Srbija zastupati u svojoj državnoj politici.

"Nemojte misliti da se ja previše radujem krizi u EU, zato što kako god bilo, mi ćemo jako stradati kao mala država koja se proteklih godina jako oslonila na suradnju s EU-om", ocijenio je srbijanski šef države, rekavši da od EU, kojoj bi želio da "opstane i napreduje", ovisi i buduući status Srbije.

"Ako EU procjeni da smo ispunili uvjete, postat ćemo članicom. Ako nam postavi uvjete koje ne želimo ispuniti, nećemo biti članica", poručio je Nikolić.

Voditeljica pregovarčkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević ocijenila je ranije kako predstavnici Hrvatske tvrde da je odluka o otvaranju poglavlja politička. Službeno stajalište je da Zagreb ne može dati "zeleno svjetlo" za otvaranje poglavlja, budući da je vlada u Zagrebu trenutno u tehničkom mandatu, kaže Mišćević.

Ocijenila je da Srbija s Hrvatskom još od siječnja igra “neku vrstu ping ponga” u svezi s otvaranjem poglavlja, te da je i deklaracija koju su potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović "donijela veliku promjenu", ali da je "sada opet pitanje može li tehnička vlada u Zagrebu provesti dogovoreno".

Šefica srbijanskog tima ocijenjuje i da se poslije britanske odluke na referendumu može očekivati usporavanje procesa proširenja, ali vjeruje da Zapadni Balkan "može biti dio odgovora na Brexit" i poslužiti "da se pokaže EU-u i njezinim članicama što je razlog ujedinjavanja Evrope - mir i stabilnost, solidarnost, europske vrijednosti vladavina prava".

Miščević drži da "još uvijek postoje šanse da se poglavlja 23 i 24 otvore do kraja nizozemskog predsjedanja, 30. lipnja". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se