Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija zadovoljna

Srbijanski ministar pravosuđa: 'Sud je potvrdio da je Oluja bila usmjerena na odlazak krajiških Srba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Odlazak Srba iz Hrvatske posljedica je vojne akcije, što je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmjerena na odlazak krajiških Srba s njihova teritorija', kazao je Selaković.

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković, koji je u utorak nazočio izricanju presude u Den Haagu, ocijenio je odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom su odbačene uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid "očekivanom", istaknuvši kako Srbija nema razloga biti nezadovoljna.

Pročitajte i ovo Poplava u Los Angelesu - 1 Vremenski fenomen Snažna oluja pogodila Kaliforniju: Atmosferska rijeka ubila više ljudi Oluja Upozorenje VIDEO Pineapple Express pogodio Kaliforniju: Sve je potopljeno, a najgore tek dolazi: "Ovo bi mogla biti povijesna oluja"

"Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", izjavio je nakon čitanja sudske odluke Selaković za srbijansku agenciju Beta iz Den Haaga.

Po njegovom tumačenju "sud je opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti".

"Odlazak Srba iz Hrvatske posljedica je vojne akcije, što je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmjerena na odlazak krajiških Srba s njihova teritorija. Sud je pozvao obje strane na međusobnu pomoć i suradnju", kazao je srbijanski ministar pravosuđa.

On smatra da je rezultat odluke suda, po protutužbi Srbije, da Hrvatska krajiške Srbe koji su njeni državljani počne tretirati kao nestale osobe.

'Sud je potvrdio da je Hrvatska počinila masovne zločine prema Srbima'

"Sud jest utvrdio da su i pripadnici JNA i pripadnici hrvatske vojske počinili zločine", istaknuo je Selaković dodavši da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao i na presude Haaškog tribunala (ICTY), dok su za drugu tvrdnju te presude izostale, ali je sud čvrsto ostao pri stajalištu da je zločina bilo.

Selaković je naveo da će Srbija ostati maksimalno posvećena suradnji, stabilnosti i miru u regiji te procesuiranju ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije, ma tko bili počinitelji i žrtve.

"Ono što krajiški Srbi na prvom mjestu očekuju jest da vide sudski epilog zločina koji su vršeni nad njihovim sunarodnjacima, članovima obitelji, sugrađanima i susjedima", rekao je Selaković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene