Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na najavu amandmana

Srbijanski ministar pravosuđa: Ne vjerujem u hrvatsku blokadu na putu u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je u ponedjeljak u Beogradu kako vjeruje da Hrvatska neće blokirati Srbiju na njezinu europskom putu te da će voditi dobrosusjedsku politiku i politku stabilnosti u regiji.

U povodu navoda današnjeg beogradskog tiska da hrvatski zastupnici u europskom parlamentu pripremaju primjedbe na izvješće o napretku Srbije u procesu eurointegracija, Selaković je novinarima rekao da od Zagreba ne očekuje blokadu za otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu u pregovorima Srbije sa EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima Nikola Selaković VUČIĆEV ''PRIVATAN'' POSJET Selaković odgovorio hrvatskom kolegi: ''Nije istina da najavljuju kada dolaze i prelaze granicu''

"Vjerujem da će Hrvatska voditi dobrosusjedsku politiku i politiku stabilnosti u regiji i vjerujem u ono što je godinama službeni vrh Hrvatske govorio, a to je da neće blokirati Srbiju, kao što ni Srbija nije blokirala Hrvatsku na putu europskih integracija", rekao je Selaković.

On je istaknuo da Srbija ima "jasnu vanjskopolitičku platformu" i da će se "još snažnije zalagati za mir i stabilnost u regiji".

Beogradske "Večernje novosti" objavile su u ponedjeljak da hrvatski europarlamentarci pišu niz amandmana i primjedbi na izvješće u napretku Srbije u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Kao autori amandmana i primjedbi navode se Tonino Picula (SDP), Andrej Plenković (HDZ) te Marijana Petir (HSS).

Kao primjedbe Srbiji, koje hrvatski eurozastupnici žele uključiti u izvješće o napretku u eurointegracijama, navodi se nedovoljna angažiranost u zaštiti manjinskih prava Hrvata u Srbiji, izostanak reakcije na istupe i govor mržnje Vojislava Šešelja te ambicije Beograda da se "postavi kao mali Haag" u suđenju za ratne zločine.

"Posebno je oštra Marijana Pletir iz HSS-a, koalicijskog parnera HDZ-a, koja traži da se Srbiji blokira otvaranje pregovora o poglavlju 23 o pravosuđu, dok se ne izmjeni zakon po kojem je osuđen (branitelj) Veljko Marić, koji je u zatvoru u Srbiji", navode "Večernje novosti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene