Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epilog parade

Srbijanski mediji: 'Srbija i Rusija ne trguju prijateljstvom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski tiskani i elektronički mediji u petak su u znaku jučerašnjeg posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina i vojne parade u povodu stoljeća od početka 1. svjetskog rata i 70. obljetnice oslobođenja Beograda od Nijemaca.

Naslovnice beogradskog tiska pretežito kombiniraju ocjene Putinova boravka i uzajamne poruke dužnosnika s dojmovima potaknutim vojnom paradom, organiziranom u Beogradu prvi put poslije 1985. godine.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Podignuta optužnica Majka trovala kćer (4) lijekovima za smirenje: "Imala je trzajeve cijelog tijela, probleme s hodanjem" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

"Politika" vojnu paradu, na kojoj je Putin bio počasni gost, naziva "Paradom prijateljstva", prenoseći pod naslovom "Srbija i Rusija imaju dobru budućnost" poruku ruskog predsjednika: "Želim vas uvjeriti da će Rusija prihvatiti Srbiju kao najvećeg saveznika i učinit ću sve da se odnosi i dalje razvijaju".

Preko cijele naslovne strane, uz dominatnu fotografiju s parade i rukovanje Putina s domaćinima, "Večernje novosti" istaknule su poruku "Srbija i Rusija ne trguju prijateljstvom".

Ovaj list naglašava i Putinovu izjavu da Rusija neće mijenjati stajalište niti priznati neovisnost Kosova, a od gospodarskih tema izdvaja dogovor o izvozu na rusko tržište "Fiata 500 L", proizvedenog u zajedničkoj talijansko-srbijanskoj tvornici u Kragujevcu i najavu mogućnosti da ruski "Gazprom" bude partner u preuzimanju državnog poduzeća "Petrokemija".

'Srbija je opet zaigrala taj srpski rulet s Rusijom'

List, pozivajući se na svoje izvjestitelje, prenosi i navodnu Putinovu poruku Vučiću neposredno prije odlaska iz Beograda: "Dragi prijatelju, što god od Rusije za svoju zemlju budeš tražio, osobno ću se pobrinuti da to i dobiješ". Srbijanski premijer osobno je poslijepodne ispratio ruskog predsjednika i u znak sećanja na jučerašnji posjet i vojnu paradu poklonio mu medaljon koji je, kako pišu "Večernje novosti", "specijalno naručio za ovu priliku i osobno platio", a na kojemu su "ugravirani spojeni grbovi Srbije i Rusije".

Tabloid "Informer", blizak srbijanskom premijeru, koji se inače tiska na latinici, na današnjoj je naslovnici ćirilicom otisnuo "Spasibo, Putin", a kao glavni naslov stavio euforičnu ocjenu "Ljudi, ovo je prava PARADA PONOSA".

Koristeći nekadašnji svečani pozdrav časnika vojnicima "Vrlo dobro!", ispod tog naslova list "Blic" navodi ocjenu da su u iduće tri godine moguća ulaganjima Rusije u Srbiju i do 10 milijardi dolara, uz Putinovu poruku da je gradnja plinovoda "Južni tok" "kao ljubav" te da ga Rusija ne može sama graditi. Uz to, list je istaknuo i poruke premijera Vučića da "ova vlada Srbije neće uvoditi sankcije Rusiji, a neka druga možda hoće" te da je Putin prihvatio molbu o izvozu "Fiata 500 L" u Rusiju.

Jedan od dominantnih komentara srbijanskih dužnosnika dan nakon Putinova posjeta i vojne parade je ocjena ministra obrane Bratislava Gašića da se vraća povjerenje građana u Vojsku Srbije pohvalivši njen rad u sve tri misije - očuvanju sigurnosti, multinacionalnim mirovnim operacijama i pomoći građanima.

Srbijanski ministar je ocijenio kao "izuzetno značajan" vojno-tehnički sporazum koji su u srijedu potpisale Srbija i Rusija, navodeći da on "predstavlja temelj za svaku iduću suradnju s Moskvom" te navodeći da Srbija kao samostalna država do sada nije imala ugovor s Rusijom. Dosadašnja intenzivna vojna suradnja sada će biti proširena i na vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku i vojnotehničku suradnju, kazao je Gašić ocijenivši da bi to trebalo pridonijeti da se vojna industrija Srbije "vrati na mjesto koje joj pripada".

Gašić je ponovio stajalište srbijanske vlade i državnog vrha da je Beograd posvećen europskom putu i istaknuo da "Srbija i na Istoku i na Zapadu želi sa svima surađivati".

Komentirajući poruku iz Europske unije da je "Bruxelles primio k znanju posjet" Putina Beogradu, ali i da cijeni to što je nedvojbeno rečeno da Srbija ostaje na europskom putu, srbijanski ministar obrane je istaknuo takvo stajalište kao "odgovor onima koji stalno žele pokazati kako, ako Putin dođe, Srbija neće moći razgovarati s EU".

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravio je u srijedu u jednodnevnom posjetu Srbiji i kao počasni gost nazočio vojnoj paradi u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda u kojemu je sudjelovala i Crvena armija, te 100. obljetnice od početka 1. svjetskog rata, čime se simbolički htjelo ukazati na savezništvo Srbije i Rusije koje su bile na pobjedničkoj strani u oba svjetska rata.

Putin je predvodio 150-člano državno-gospodarsko izaslanstvo Rusije, a dvije zemlje potpisale su niz bilateralnih sporazuma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene