Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbijanski dužnosnici: Uvrštenje inicijative o Kosovu na dnevni red UN-a diplomatski uspjeh

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvrštenje na dnevni red Opće skupštine UN-a inicijative Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o zakonitosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova, ocjenjuje se u prvim reakcijama u Beogradu kao velik uspjeh, ali se i dodaje kako se još ne treba radovati.

"Ovo je velika diplomatska pobjeda, ali nije konačna. Prava pobjeda bit će dobiti većinu na Općoj skupštini", izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opća skupština UN-a prihvatila srbijansku rezoluciju o Kosovu Slika nije dostupna Jeremić: SAD se ne protivi novoj inicijativi Srbije o Kosovu

Nekadašnji šef diplomacije, a sada europski dužnosnik Goran Svilanović, ocijenio je kako je obavljen veći dio posla i da ima razloga za optimizam.

Profesor međunarodnog prava Ivo Visković smatra da je uvrštavanje srbijanske inicijative u dnevni red Opće skupštine UN-a "velika pobjeda diplomacije Srbije", no da je potrebno još puno strpljenja, jer je "tek dobivena bitka, a treba dobiti rat".

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović smatra kako je odluka o uvrštenju očekivana, ali da kosovski problem nije nastao u UN-u, pa tamo ne može biti ni riješen te je ponovio stajalište te stranke da je rješenje statusa Kosova moguće jedino dogovorom Beograda i Prištine.

"Inzistiranje na pogrešnoj politici i nespremnost da se sagleda realnost dovelo je do jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova i prekida komunikacije između kosovskih Albanaca i Srba", upozorio je čelnik LDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene