Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On ne zna ništa o tome

Srbijanska vlada planira smjeniti guvrnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić mogao bi sljedećeg tjedna biti smijenjen nakon što bude izmjenjen Zakon o NBS.

Saborska rasprava na kojoj bi se trebalo raspravljati o izmjenama Zakona trebala bi početi u četvrtak. Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska komisija takvu mogućnost ne smatraju dobrom za Srbiju. Dođe li do smjene Šoškića, srbijanska vlada time će ugroziti neovisnost NBS-a te poručiti da NBS nije neovisna od izvršne vlasti, prenosi srbijanski tisak. Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik za dnevnik 'Blic' izražava zabrinutost te međunarodne financijske institucije zbog mogućih izmjena Zakona o NBS koji bi, kako kaže, mogli ugroziti neovisnost NBS-a.

'Naše stajalište je da je NBS općenito dobro obavljala posao supervizora i regulatora bankarskog sektora, u uvjetima slabosti bankarskog sektora diljem Europe', ocjenjuje Lisovolik te upozorava kako bi ugrožavanje neovisnosti NBS moglo negativno utjecati na predstojeći aranžman Srbije s MMF-om.

Pročitajte i ovo Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu" Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

>> Nakon cijelonoćne rasprave srbijanska Skupština potvrdila novu Vladu

List dodaje da se sve češće najavljuje da bi na mjestu guvernera Šoškića uskoro mogla zamijeniti Jorgovanka Tabaković, potpredsjednica Srpske napredne stranke (SNS), najjače stranke u parlamentu. Tu je stranku donedavno predvodio Tomislav Nikolić koji je podnio ostavku na to mjesto nakon što je u svibnju izabran za predsjednika države, a vršitelj dužnosti predsjednika SNS-a sada je Aleksandar Vučić, sadašnji prvi potpredsjednik vlade i ministar obrane.

'Blic' piše kako se Šoškiću zamjera slaba kontrola bankarskog sektora što je, kako se ističe, dovelo do propasti Agrobanke te lošeg poslovanja Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd u koje je zajedno država morala 'upumpati' gotovo stotinu milijuna eura.

Vladajuća koalicija smatra da Šoškić ne bi više trebao biti guverner jer smatra da nije bilo dovoljno koordinacije sa srbijanskom vladom, odnosno zato što je dinar isuviše brzo slabio u odnosu na euro, navodi list te dodaje kako je Europska komisija također zabrinuta mogućim udarom na neovisnost središnje banke koja se, između ostalog, izražavala i time da čelni ljudi NBS-a na svojim funkcijama ostaju duže od ministara.

Guverner NBS-a Dejan Šoškić u razgovoru za najnovije izdanje beogradskog tjednika 'Nin' kazao je da ne razmišlja o ostavci i da za to ne vidi razloga te izražava uvjerenost da NBS sve bolje radi svoj posao što se, kako kaže, može jasno vidjeti i iz izvješća o radu NBS. Šoškić dodaje kako ga nitko iz nove vlade nije službeno izvijestio da se spremaju izmjene Zakona o NBS, iako je predsjednik parlamenta najavio da će parlament već u četvrtak razmatrati nova rješenja kojima će ublažiti uvjete za smjenu guvernera.

Na pitanje koliko su zahtjevima za njegovu smjenu doprinijeli tajkuni, jer je odbio dio deviznih rezervi upotrijebiti za 'poticanje gospodarskog rasta', Šoškić je istaknuo da je odbio da se državni novac nenamjenski koristi i da se razmišlja o rješenjima koja su imala razorne posljedice na gospodarski život i standard građana. Po njegovim riječima, svaki prijedlog koji može značiti diskreditaciju Srbije na međunarodnim financijskim tržištima i time izazvati rast cijene kojom se financira javni dug zemlje za NBS je neprihvatljiv.

Problem je, kaže Šoškić, što su neki domaći gospodarstvenici, prije svega iz sektora koji ovisi od uvoza i prodaje na domaćem tržištu, sa svojom nedovoljno konkurentnom poslovnom aktivnošću prezaduženi i kod domaćih i kod inozemnih banaka i više ih nitko ne želi financirati.

'Prezaduženim i nekonkurentnim tvrtkama treba neka vrsta državnog poklona da bi preživjele. Taj državni poklon može imati formu subvencija iz proračuna, fiksiranja tečaja, ili, kako neki neodgovorno predlažu, korištenja deviznih rezervi za 'gospodarski razvoj'. U takvim 'poticajnim programima' nažalost često se državnim novcem financiraju ne oni koji će ukupno gospodarstvo izvući iz problema, već oni koji su gospodarstvo upravo doveli u problem', objasnio je Šoškić. Za guvernera NBS srbijanski je parlament Šoškića izabrao 28. srpnja 2010. godine, a na to mjesto došao je s dotadašnje funkcije predsjednika Savjeta NBS-a.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene