Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše usmjeravanje

Srbija zbog sve više migranata, uskoro uvodi ploče na njihovom jeziku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslije više mjeseci migranti su ponovno počeli pristizati na sjever Vojvodine. Od srpnja do konca rujna prošle godine preko pograničnih dijelova na između Srbije i Mađarske dnevno je prelazilo u prosjeku desetak tisuća migranata.

Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu za rad i socijalna pitanja Nenad Ivanišević najavio je u Subotici postavljanje tabli na jezicima migranata koje će ih usmjeravati na lokaciju privremenog prihvatnog centra u tomu gradu, koji je posljednjih dana ponovno oživio, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Ilustracija Umrli ili nestali Mediteran je grobnica: Više od 2500 ljudi izbrisan je gotovo svaki trag, željeli su samo jedno

Tijekom noći između subote i nedjelje u taj je prihvatni centar dovezeno 60-tak migranata iz Šida, koje hrvatska policija nije pustila na teritorij Hrvatske.

Oni će u subotičkom prihvatnom centru, kako je rečeno medijima, ostati do daljnjeg. U isto vrijeme mađarska policija je uhitila 150 migranata koji su na više mjesta isjekli zaštitnu ogradu na granici sa Srbijom u pokušaju da ilegalno uđu u Mađarsku.

Srbijanska državna tijela ranije su najavila mogućnost selekcije migranata na ulazu u Srbiju na ekonomske migranate i izbjeglice, ali da još nije postignut konkretan dogovor sa susjednim zemljama.

"O tome kako će se obavljati selekcija ljudi, za sada ne mogu govoriti. Svatko tko se nađe na teritoriju Srbije i zatraži pomoć od nas, mi ćemo je pružiti bez obzira posjeduju li osobe dokumenta ili ne", rekao je u Subotici Nenad Ivanišević iz ministarstvu za rad i socijalna pitanja Srbije

On je dodao i da se, ukoliko se utvrdi da osoba ne posjeduje registracijski dokument, obavještava nadležna policijska uprava koja obavlja provjeru tih osoba, ali, kako je rekao, "oni svakako imaju pravo na pomoć i zaštitu".

Poslije više mjeseci migranti su ponovno počeli pristizati na sjever Vojvodine. Od srpnja do konca rujna prošle godine preko pograničnih dijelova na između Srbije i Mađarske dnevno je prelazilo u prosjeku desetak tisuća migranata.

Međutim, poslije potpunog zatvaranja graničnog pojasa bodljikavom žicom i ogradom s mađarske strane, migranti su organizirano počeli odlaziti prema Hrvatskoj.

Orban odlučan blokirati obvezne kvote za migrante

Blokiranje obveznih kvota za prihvat migranata bit će prioritet mađarske vlade u predstojećem razdoblju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u mađarskom parlamentu u ponedjeljak.

Važna prekretnica na summitu, istaknuo je Orban, bila je to što su europski čelnici prvi put prihvatili mađarski pristup za cijelu Europu i složili se da je zaustavljanje migranata prioritet. Jasno je kazano da se vanjske granice EU-a mora zaštititi, dok su do sada na prvom mjestu bili zaštita izbjeglica i humanitarni razlozi, kazao je, ocijenivši da se EU sada nalazi u fazi u "kojoj je trebao biti prije godinu dana".Države balkanske rute, uključujući Austriju, počele su se "kretati putem razuma", smatra Orban. Mađarski kabinet sastat će se u srijedu kako bi razgovarao o tome kako spriječiti taj "pokušaj Bruxellesa da... redovito i u velikom broju relocira u Mađarsku ljude s kojima Mađari ne žele živjeti", rekao je Orban, podnoseći zastupnicima izvješće o prošlotjednom summitu EU-a.

Idući summit EU-a planiran za ožujak pokazat će hoće li države članice prihvatiti automatsko primanje migranata, rekao je. Nova odredba bila bi "standardni mehanizam, koji bi u Mađarsku stalno slao migrante koje ona ne želi primiti i koje sada zaustavlja na svojim južnim granicama", rekao je.

Istaknuo je također da fizičke prepreke na granici moraju biti pojačane i možda produžene, iako vlada još nije donijela odluku o tome.

Glede pregovora s Velikom Britanijom, Orban je kazao da su pravila o slobodi kretanja zaštićena zahvaljujući zemljama Višegradske skupine i da će i dalje vrijediti za cijelu Uniju i sve njezine građane.

One su sačuvale i pravo da socijalne naknade za radnike koji već uplaćuju doprinose u britanski sustav ne bi trebale biti pogođene promjenama, dodao je, objasnivši da su sporne naknade za građane iz drugih država članica koji ne plaćaju doprinose u Velikoj Britaniji. No čak ni oni neće izgubiti naknade, nego će one biti samo suspendirane i to samo ako to bude opravdano. Dodao je također da nova pravila neće vrijediti za radnike koji svakodnevno putuju na rad u drugu državu članicu.

Objasnio je također da će naknade za djecu također ostati na snazi, ali u slučajevima u kojima djeca žive u svojoj matičnoj državi a ne u Velikoj Britaniji bit će indeksirana prema standardima države u kojoj žive. To se konkretno odnosi na oko 220 mađarskih slučajeva.

Orban je kazao da su dogovorene sve promjene koje su bile moguće bez promjena Ugovora o EU-u te da je sada na Britancima da odluče žele li ostati u EU.

Za Mađarsku je čast da bude u istoj zajednici s Velikom Britanijom i bila bi sretna kada bi Velika Britanija ostala, zaključio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene