Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski predsjednik:

'Proglašenje Stepinca svecem narušilo bi odnose Srbije i Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom inicijative Katoličke crkve da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca, srbijanski predsjednik sugerirao je da bi ta odluka bila pogrešna.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je zabrinutost da bi odluka o proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svetim narušila sve dosad učinjeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske, priopćeno je u četvrtak u Beogradu.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Nastavlja se potraga Otkriveni sumnjivi detalji nestanka malene Danke, ispred kuće je bager: Roditelji ponovno u policiji

Razgovarajući s papinskim izaslanikom kardinalom Kurtom Kochom u povodu inicijative Katoličke crkve da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca, srbijanski predsjednik sugerirao je da bi ta odluka bila pogrešna.

“Ja iskazujem iskreno poštovanje prema svim vjerskim zajednicama u Srbiji, zato vas molim da kad brojite zrna u jednoj ruci, prebacite u drugu i prebrojite ponovo”, apel je predsednika Srbije, kako se navodi u priopćenju iz njegova uireda.

'Stepinac je bio značajan čovjek i izvanredna pojava u hrvatskom narodu i katoličkoj crkvi'

Nikolić se, kako je navedeno u priopćenju, zabrinuo da bi odluka o proglašenju Stepinca svecem “narušila sve ono što je dosad učinjeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske”.

Kardinal Koch je predložio da se formira stručni tim Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koji će istražiti sve povijesne činjenice i nastojati da se kroz dijalog uspostave suradnja i razumijevanje.

Nikolić je izrazio bojazan od progona kršćana, bez obzira na to jesu li pravoslavci, katolici ili protestanti, naglašavajući da “eskalacija terorizma uperenog protiv kršćanstva iziskuje nadilaženje razlika i uspostavu kontinuiranog dijaloga između pripadnika kršćanskih zajednica”.

Kardinal Koch Nikoliću je prenio pozdrave pape Franje, naglasivši njegovo zadovoljstvo u povodu službenog posjeta predsjednika Srbije Vatikanu u rujnu ove godine, navedeno je u priopćenju.

Nikolić je u službenom posjetu Vatikanu trebao boraviti 17. travnja, ali je let prema Rimu prekinut zbog incidenta u zrakoplovu kojim je putovalo srbijansko izaslanstvo pa se zrakoplov morao vratiti u Beograd. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene