Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan sporazum

Srbija vraća Katoličkoj crkvi matične knjige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i srbijanski ministar ljudskih i manjinskih prava Milan Marković danas su, u zgradi srbijanske vlade, potpisali sporazum o vraćanju Katoličkoj crkvi matičnih knjiga oduzetih nakon 1946.

Potpisivanjem toga sporazuma nastavlja se povrat matičnih knjiga crkvama i vjerskim zajednicama u Srbiji, a među matičnim knjigama rođenih, vjenčanih i umrlih koje se vraćaju Katoličkoj crkvi najstarije su iz 1716. i 1718.

Ministar Marković istaknuo je kako je riječ o 1.198 knjiga rođenih, 950 knjiga umrlih, 709 knjiga vjenčanih i 61 skupnoj knjizi, rekavši kako očekuje da će matične knjige nadbiskupijama Katoličke crkve u Srbiji biti vraćene u roku od godinu dana.

Matične knjige, koje su Crkvi oduzete na temelju zakona o državnim matičnim knjigama iz 1946., bit će čuvane po standardima arhivistike, rekao je Marković.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Nestala djevojčica Danka nestala kod Bora FOTO Dvogodišnju djevojčicu tražili cijelu noć, stotine ljudi na terenu: "Dok sam se okrenula, više je nije bilo. Još ne govori"

Matične knjige će biti vraćene svim biskupijama

Dodao je kako stručnjaci nastoje restaurirati neke od oštećenih knjiga koje je komunistička vlast 1946. oduzela Katoličkoj crkvi radi prepisivanja i nikad ih nije vratila. Nadbiskup Hočevar kazao je kako će matične knjige biti vraćene svim biskupijama - beogradskoj, subotičkoj, zrenjaninskoj i srijemskoj te apostolskim administracijama u Prizrenu i Prištini.

Hočevar je, naglasivši kako je riječ o izvanrednim kulturnim dobrima, dodao da će se Crkva prema njima tako i odnositi i čuvati ih. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene