Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte zašto

Srbija u škole vraća 'popularnu' Obranu i zaštitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je inicirano ponovno uvođenje predmeta Obrana i zaštita u škole.

Ministarstvo obrane i vojske Srbije iniciralo je nakon nekoliko desetljeća stanke, ponovno uvođenje u škole predmeta Obrana i zaštita koji je postojao i u Hrvatskoj do 1990. i bio je uglavnom predmet šala te mogućnost povećanja prosjeka ocjena.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

'Osnovna ideja vraćanja predmeta sličnog nekadašnjoj Obrani i zaštiti je da se mladi obuče poglavito za samozaštitu, ali i za pružanje prve pomoći ozlijeđenima u različitim izvanrednim i drugim situacijama', pojasnio je Tanjugu glasnogovornik Ministarstva obrane Srbije Jovan Krivokapić dodajući kako je sljedeći korak razgovor s Ministarstvom prosvjete kako bi im pojasnili da bi u ovom predmetu srednjoškolci učili i o zaštiti od nuklearnog, kemijskog oružja, terorističkih napada, poznavanja ubojnih sredstva.

'SLOBINO BLAGO': Marko i Mira odnijeli 4 milijarde dolara u Rusiju?

Temelj za uvođenje obrane i zaštite, podsjećaju mediji u Srbiji, između ostalog je u Zakonu o izvanrednim situacijama, koji kaže da se građani 'zbog stjecanja potrebnih znanja iz područja osobne i kolektivne zaštite, obučavaju i osposobljavaju za preventivnu zaštitu i spašavanje'.

'Predmet ne bi obuhvaćao obuku rukovanja oružjem, ali treba zainteresirati što više učenika, a nastavnici trebaju koristiti u predavanju suvremena nastavna sredstva', rekao je Krivokapić. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene