Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Srbija je spremna'

Srbija traži da se kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković od australskog je ministra pravosuđa Michaela Keenana zatražio da se ne dopusti izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj i istaknuo je da su pravosudni organi Srbije spremni za vođenje kaznenog postupka protiv Vasiljkovića kojeg Hrvatska tereti za ratne zločine.

Srbija strahuje da kazneni postupak koji bi se protiv Vasiljkovića proveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrijepljen odgovarajućim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri Vasiljkovićevo izručenje radi kaznenog progona Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine između 1991. i 1993.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Boji se izručenja Hrvatskoj - 'Tamo će me sigurno ubiti!'

U dopisu australskom ministru pravosuđa tvrdi se da je u sličnim postupcima u Hrvatskoj do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudska tijela u Hrvatskoj pokazala u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog toj tvrdnji navodi se i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su donijela tijela Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u srbijanskom ministarstvu pravosuđa.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, Vasiljkovićevo izručenje izazvalo bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene