Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija: sve manje šanse za uspjeh referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 14 sati u nedjelju, drugog dana referenduma o prijedlogu novog Ustava Srbije odaziv birača iznosio je 33,1 posto, priopćio je Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).


Pravo glasa na referendumu o novom ustavu ima 6.639.385 građana, a za njegovo prihvaćanje potrebno je da na referendumsko pitanje "Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Srbije?" odgovor "da" zaokruži pedeset posto plus jedan od ukupnog broja upisanih birača, odnosno najmanje 3.319.693 ljudi.

Pročitajte i ovo Izbori na selu; ilustracija Politika (ne)jednakosti Nemaju svi jednake mogućnosti doći do birališta: Kome je važan glas onih koji žive u selima kojih nema ni na karti, bez autobusa i ceste? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Prema podacima CeSID-a, nevladine organizacije koja promatra tijek referenduma, najveći odaziv je na Kosovu, gdje je izašlo 63,3 posto od oko sto tisuća birača koji glasaju u mjestima sa srpskom većinom, zatim u Beogradu 35,9 posto, u središnjoj Srbiji 33,6 posto, dok je u Vojvodini najslabiji odaziv birača s 27,9 posto.


Prema riječima direktora CeSID-a Zorana Lučića, sve je manja vjerojatnost da će referendum uspjeti, s obzirom da bi do kraja dana po satu trebalo glasati barem tri posto birača.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u nedjelju je još jednom pozvao građane da izađu na referendum. 

Kako se navodi u priopćenju Vlade, Koštunica je pozvao "sve građane kojima je Srbija u srcu" da glasaju za novi ustav, dodajući da bi posljedice njegova odbijanja bile "nesagledive" za Srbiju.

Osim u Srbiji, glasanje o novom ustavu provodi se i na Kosovu, u onim općinama gdje su Srbi u većini, kao i u veleposlanstvima i konzulatima Srbije u 24 zemlje svijeta.

Republička izborna komisija ima rok do 2. studenoga u 20 sati da proglasi službeni rezultat referenduma, a CeSID je najavio da će preliminarne rezultate objaviti u nedjelju u 21 sat, odnosno sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta u Srbiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene