Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija: Socijalisti prekinuli pregovore s nacionalističkim blokom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalistička partija Srbije (SPS) u nedjelju je službeno prekinula pregovore o stvaranju koalicijske vlade s nacionalističkim blokom jer se međusobne političke razlike u pogledu odnosa prema Europskoj uniji ne mogu pomiriti, izjavio je predsjednik SPS-a Ivica Dačić.

Kako prenose svjetske agencije, Dačić je izjavio da "nema zajedničkog stajališta o ključnim pitanjima" između socijalista i nacionalističkog bloka kojeg predvode Srpska radikalna stranka (SRS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) tehničkog premijera Vojislava Koštunice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Doživjeli debakl" Srbija slavi: Kosovu po treći put odbijeno članstvo u Interpolu Angela Merkel (Foto: AFP) Sastavljanje koalicije Prvo razgovori, a onda pregovori - Za stol sjedaju njenački konzervativci i socijaldemokrati

Kao glavni kamen spoticanja Dačić je naveo odlučno odbijanje radikala i Koštunice da prihvate Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Srbije i EU. Naglasio je da se njegova koalicija ne može založiti za poništavanje toga sporazuma. Dodao je da stoga vladajuća koalicija između socijalista i nacionalista nije moguća.

U međuvremenu su srbijanski mediji objavili da će već u nedjelju navečer početi koalicijski pregovori socijalista i koalicije "Lista za europsku Srbiju" koju predvodi Demokratska stranka (DS) predsjednika države Borisa Tadića. Kako je objavljeno, prvi krug pregovora će otvoriti osobno Dačić i Tadić.

Srbijanski mediji su još u petak objavili da Tadićeva koalicija, u kojoj su Demokratska stranka i G 17 Plus, već neko vrijeme u tajnosti pregovara s koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije (SPS), Stranke umirovljenika (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS) oko formiranja buduće vlade, te da je načelni dogovor već postignut.

Zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić u svojoj je prvoj reakciji na prekid pregovora izjavio je da je eventualni savez Tadića i socijalista zapravo "koalicija protiv Srbije". Dodao je da su razgovori radikala i Koštuničine stranke i koalicije okupljene oko socijalista od početka bili osuđeni na neuspjeh te je isključio daljnju suradnju radikala sa SPS-om.

"Krivnju za negativan ishod pregovora ne snosi ni čelnik DSS-a Vojislav Koštunica, niti SRS", rekao je Nikolić. "Odmah poslije prvih konzultacija i razgovora koje smo imali, shvatio sam da Dačić, predstavljajući nekakvu svoju koaliciju, u stvari samo prodaje maglu i troši dragocjeno vrijeme te samo čeka povoljan trenutak, ili dobro opravdanje, za odlazak DS-u", rekao je Nikolić.

Glasnogovornik DSS-a Andreja Mladenović izjavio je kako je SPS svojom odlukom da prekine pregovore zapravo odlučio da u Srbiji neće biti formirana nacionalna vlada i najavio da stranka premijera Vojislava Koštunice prelazi u opoziciju. Dodao je da je SPS dobio takvu odluku pod utjecajem "tajkuna i stranih veleposlanika".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene