Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne može naštetiti'

Srbija riješila problem aflatoksina - povećali dopuštenu razinu 10 puta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska je vlada odlučila promijeniti pravilnik o dopuštenoj količini aflatoksina u mlijeku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu i vratiti na 0,5 mikrograma, koliko je je bio prije prilagodbe europskim standardima.

Srbijanski ministar poljoprivrede Goran Knežević  je na tiskovnoj konferenciji naglasio kako je vlada dobila mišljenje od svih nadležnih i referentnih zdravstvenih, veterinarskih i sanitarnih ustanova da ta količina aflatoksina po kilogramu nije štetna niti ostavlja štetne posljedica po zdravlje.

'Te količine ne mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi, a omogućit će izvoz mlijeka u dvije trećine svijeta', objasnio je Knežević novinarima. Knežević je istaknuo kako svojedobno donošenje pravilnika o dopuštenoj količini od 0,05 miligrama aflatoksina 'nije bila obveza Srbije, već prepisivanje propisa Europske unije'.

>> Skandal za skandalom u prehrani: Plastika, konjsko meso i aflatoksin

Knežević je potvrdio da je veterinarska inspekcija zabranila proizvodnju sirovog mlijeka na 73 farme, koje imaju ukupno 1.382 grla stoke.

Nakon što je tajnik za poljoprivredu vojvođanske vlade Goran Ješić prije 10 dana priopćio rezutatete laboratorijske analize o povećanoj razini aflatoksina u mlijeku, otkriveno je prisustvo toga toksina i u stočnoj hrani.

Srbijanska je vlada u međuvremenu službeno priopćila da iza afere stoje lobiji uvoznika stočne ghrane i skupine koje žele osigurati uvoz genetski modificiranih poljiprivrednih proizvoda u Srbiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene