Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na jezeru Perućac

Srbija: Pronađeni ostaci najmanje 11 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici srbijanske pogranične policije pronašli su na lokaciji jezera Perućac kod mjesta Bajine Bašte posmrtne ostatke najmanje 11 osoba.

Na temelju prvih informacija pretpostavlja se da ostaci pripadaju žrtvama ratnih zločina koje je počinio bosanski Srbin iz Višegrada Milan Lukić s pripadnicima svojih paravojnih formacija, navodi se u priopćenju. Pripadnici srbijanske žandarmerije, pogranične policije i SUP-a Bajina Bašta pretražili su desnu obalu Drine te zajedno s predstavnicima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine nastavili pretrage na obali akumulacijskog jezera.

Pročitajte i ovo Grobnica Benedikta 16. POKOPAN U ČETVRTAK Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI. Ilustracija POKRENUTA ISTRAGA Motiv nije poznat: Pronađena tijela 28 ljudi ubijenih vatrenim oružjem

Jezero je nedavno djelomično ispražnjeno zbog remonta hidroelektrane Bajina Bašta, smještene na rijeci Drini koja razdvaja Srbiju i BiH. Srbijanski pravosudni organi dogovorili su s predstavnicima Instituta za nestale osobe BiH dinamiku pretrage, nakon što je Tužiteljstvo za ratne zločine u petak spriječilo ponovno punjenje jezera vodom do završetka istražnih postupaka.

Prijavljene 824 nestale osobe

Na tom području do sada su pronađeni djelomični ostaci tijela šezdeset osoba. Institut za nestale osobe BiH je pretragu područja jezera Perućac počeo na temelju informacije da su samo na području općine Višegrad prijavljene 824 nestale osobe, uglavnom Bošnjaci. Pretpostavlja se da su svi oni ubijeni, a tijela nekih žrtava bačena u jezero.

Haaški sud (ICTY) osudio je 20. srpnja 2009. bosanske Srbe Milana i Sredoja Lukića na doživotni zatvor, odnosno na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. Dvojica rođaka osuđena su zbog ubojstava, mučenja i progona Bošnjaka u Višegradu na istoku BiH.

>> Milanu doživotni zatvor zbog ubijanja i spaljivanja Bošnjaka

>> Srbija: Pronađena masovna grobnica kosovskih Albanaca

Milan Lukić (41) i Sredoje Lukić (48) proglašeni su krivima za ubojstva 59 bošnjačkih žena, djece i staraca u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu. Žrtve su zaključane u kuću koja je zatim zapaljena, a oni koje su pokušali pobjeći ubijeni su vatrenim oružjem. Milan Lukić, vođa Belih orlova, lokalne paravojne skupine bosanskih Srba u Višegradu, također je osuđen zbog ubojstva najmanje 60 bošnjačkih civila izvedenog na sličan način u kući u naselju Bikavcu u Višegradu. Obojica Lukića proglašena su krivima i za mučenje zarobljenika u logoru Uzamnica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene