Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema srpskih plaćenika

Srbija pod oštrim kritikama: Je li srpsko oružje na strani Gadafija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je na meti oštrih kritika zbog moguće potpore libijskom diktatoru. Kontroverznom Gadafiju prodavali su oružje, a neki mediji tvrde, u borbu protiv libijskih prosvjednika slali su i svoje pilote. Srbijanske vlasti to najoštrije odbacuju.

Srbijanski piloti, aktivni i umirovljeni, upravljali su borbenim zrakoplovima koji su bombardirali libijske civile, tvrde neki mediji. Srbija to oštro demantira.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

'Mi ne učestvujemo ni na koji način. Ne postoji nijedan pilot ili bilo tko tko učestvuje u događanjima, prije svega borbenima, u Libiji', rekao je Dragan Šutanovac, srbijanski ministar obrane.

Odbacuju i navode o plaćenicima iz Srbije koji se bore na strani Gadafijevih pristaša. Suradnju s Libijom priznaju, ali od napada na civile se ograđuju.

'Na žalost, naš glas se u svijetu ne čuje na način na koji se čuje glas onih zemalja koje su mnogoljudnije i moćnije', smatra Šutanovac.

Naoružavali i brojni drugi

Režim Moamera Gadafija naoružavale su brojne druge zemlje. Francuska i Rusija predvode ljestvicu najvećih gubitaša zbog UN-ovih sankcija Libiji. Francuzi su Gadafiju trebali prodati borbene zrakoplove, a Rusi tenkove i kalašnjikove.

Za razliku od Zapada, Srbija prijateljstvo s Gadafijem ne skriva. Dobri odnosi korijene vuku još iz vremena bivše Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih. Vrijeme je to kada smo živjeli u zemlji koja je bila među 10 najvećih izvoznika oružja u svijetu.

>> VIDEO: Gadafi više ne kontrolira grad Zavijah

Srbija se pokušava vratiti na ljestvicu najvećih. 2007. izvezla je naoružanja i opreme u vrijednosti 75 milijuna dolara. Tri godine poslije, taj iznos je narastao na 247 milijuna dolara.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene