Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Voda se povlači

Srbija otklanja štete od poplava, oprez zbog Save

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je u tijeku otklanjenje posljedica katastrofalnih poplava u kojima su, po službenim podacima, stradale najmanje 33 osobe, 32.000 osoba je evakuirano, više od 1.760 kuća i objekata uništeno, a oko 2.000 poplavljeno, uz milijunsku štetu, napose u energetskom sektoru, poljoprivredi i infrastrukturi.

U poplavljenim područjima gdje se voda povukla, na terenu su posebne ekipe za asanaciju i dezinfekciju koje nastoje osigurati uvjete za povratak stanovnika čija imovina nije potpuno uništena.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Izvanredno stanje je ukinuto na državnoj razini no ostaje na snazi u dva grada i 17 općina zapadne i središnje Srbije - Šapcu i Sremskoj Mitrovici, te u općinama Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta, Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

Srbija: Do sada pronađene 33 žrtve, Beogradu prijeti Dunav!

Vatrogasno-spasilačke ekipe, pojačane stručnim timovima iz Rusije, Bjelorusije, Francuske i Austrije, ispumpavaju vode iz poplavljenih područja, ali im posao - osim nedostatka pumpi visokog kapaciteta, otežava i dalje visok vodostaj, poglavito Save.

Očekuje se da Srbiji stignu pumpe iz donacije Programa za razvoj Ujedinjenih naroda, što bi znatno ubrzalo ispumpavanje. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), rijeka Sava je kod kog sela Jamena, Sremske Mitrovice i Šapca i dalje iznad razine izvanredne obrane od poplava.

U Beogradu je Sava premašila razinu redovite obrane od poplava, no ne očekuju se veće teškoće, iako se ovaj vikend očekuje vrh vodenog vala, pa se još nekoliko idućih dana preporučuju oprez i stalna dežurstva. Dunav je dosegnuo vodostaj iznad redovite obrane od poplava u Novom Sadu, Zemunu, Pančevu, Smederevu i Banatskoj Palanci, a u Titelu je to slučaj i s Tisom.

Predsjednik Crvenog križa Srbije Dragan Radovanović priopćio je u subotu da je u 29 prihvatnih centara u Beogradu smješteno oko 4.500 ljudi, dok je kod rodbine i prijatelja u privatnom smještaju još oko 9.800 evakuiranih. Crveni križ je MUP-u Srbije proslijedio spisak od 73 nestale osobe, koliko su ih prijavili evakuirani, registrirani kroz prihvatne centre ove humanitarne organizacije.

Prema podacima na internetskoj stranici nestali.poplave.rs, u subotu prijepodne među prijavljenim nestalim je još oko 170 osoba, dok ih je prije dva dana bilo više od 700. Ti se podaci, međutim kako je objašnjeno u MUP, moraju uzeti s rezervom i dodatno ažurirati jer se događalo da po dvije ili više osoba na različitim mjestima prijave istu osobu kao nestalu.

Predstavnici humanitarnih organizacija u Srbiji ocijenili su da je proteklih dana "okončana akutna faza kada je najvažnije bilo spasiti ljudske živote", a sada slijedi "dulje radzbolje složene operacije pomaganja ljudima" da obnove svoju imovinu i pokušaju normalizirati život.

Poplava je oštetila ukupno 52 javna objekta, među kojima je najviše škola, pa je Ministarstvo obrazovanja i znajosti prepustilo lokalnim vlastima da samostalno procijene kada su ispunjeni uvjeti za siguran povratak učenika na nastavu.

U srbijanskoj javnosti i na društvenim mrežama nastavljaju se rasprave o tome jesu li se tako velike posljedice poplava mogle izbjeći ili biti barem manje te se inzistira na tome da državna tijela čim prije to analiziraju. Zbog žrtava u katastrofalnim poplavama u Srbiji je od 21. do 23. svibnja bila proglašena trodnevna žalost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene