Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesno potpisivanje

Srbija odgađa ugovor o dvojnom državljanstvu s Crnom Gorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorski ministar unutarnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je u subotu da Srbija 'iz nekog razloga prolongira potpisivanje ugovora o dvojnom državljanstvu', te je neizvjesno kada će i hoće li dvije države potpisati sporazum.

Crnogorska Vlada je naime potkraj prošle godine uputila Srbiji novi prijedlog sporazuma u kojem nije odustala od zahtjeva da Srbija, nakon potpisivanja tog dokumenta, ne prima u svoje državljanstvo građane Crne Gore koji nemaju otpust iz crnogorskog državljanstva.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi"

Kako odgovor još nije stigao, u MUP-u Crne Gore procjenjuju da će se tek početkom sljedećeg mjeseca znati hoće li se uskoro potpisati Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom ili će se pregovori odužiti u nedogled'. Kalamperović je rekao da za crnogorsko državljanstvo u Srbiji vlada veliko zanimanje. Tako su se MUP-u obratili i dobili crnogorsko državljanstvo nekada poznati nogometaš Dragan Džajić, te afirmirani srpski glumački par Dragan Nikolić i Milena Dravić.

Kalamperović je za list Vijesti kazao da kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, ako ga zatraži, neće dobiti crnogorsko državljanstvo. Pregovori o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije zapeli su, stajališta dviju strana promijenila su se i neizvjesno je hoće li dvije države potpisati sporazum.

Crnogorsko državljanstvo zatražili su i dobili nogometaš Dragan Džajić i glumački par Milena Dravić i Dragan Nikolić Rok za odgovor srbijanske strane na najnoviji prijedlog Crne Gore je posljednji dan siječnja, a od posljednjeg sastanka dvaju izaslanstava u studenome prošle godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nije se službeno obraćalo crnogorskim kolegama, pišu Vijesti.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Crne Gore Svetozar Đurović objasnio je da je Vlada, na kraju prošle godine, dostavila novi prijedlog Srbiji u kojem nije odustala od zahtjeva da Srbija, nakon potpisivanja Ugovora o dvojnom državljanstvu, ne prima u svoje državljanstvo građane Crne Gore koji nemaju otpust iz crnogorskog državljanstva.

Iz Ureda za odnose s medijima srpskog MUP-a priopćeno je da je to za Srbiju neprihvatljivo. 'Jer Srbija ne može zbog sporazuma s Crnom Gorom mijenjati svoj Zakon o državljanstvu koji daje pravo svim pripadnicima srpskog naroda, kao i pripadnicima drugih naroda ili etničkih zajednica na teritoriju Srbije, da dobiju državljanstvo te zemlje, a da se pri tom ne moraju odreći svog državljanstva, recimo američkog, francuskog', priopćeno je listu Vijesti iz Ureda srpskog MUP-a.

U Uredu tvrde da se novim prijedlogom crnogorske Vlade dvojno državljanstvo priznaje svim građanima koji su ga stekli do 22. listopada 2008. godine, a ne do dana potpisivanja Ugovora, kako je to u studenom bilo dogovoreno.

'To je ustupak koji smo mi učinili jer smo, umjesto prvog zahtjeva koji je bio da se dvojno državljanstvo prizna osobama koje su imala dvojno državljanstvo 3. lipnja 2006. godine, prihvatili prijedlog da to bude do 22. listopada 2008. godine', rekao je Đurović. Crna Gora, kako je dodao, popustila je i u dijelu koji se odnosi na broj osoba koje mogu dobiti dvojno državljanstvo i sad ih je više. 'Sad je na Srbiji da učini ustupak'.

Đurović je naveo da od srpskog izaslanstva očekuju barem dva ustupka - da se razmijene podaci o osobama koje će steći dvojno državljanstvo i da Srbija prihvati da u ugovor uđe odredba da ubuduće neće primati u srpsko državljanstvo državljane Crne Gore koji žive u Crnoj Gori bez potvrde da su se odrekli crnogorskog državljanstva. 'Čekat ćemo ih do 31. siječnja i, ako je to za njih neprihvatljivo, tada ćemo konstatirati ima li dogovora ili nema', rekao je Đurović i dodao da ne mogu čekati unedogled.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene