Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedovoljna im istraga EU

Srbija od UN-a traži istragu oko prodaje organa na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a na provođenje međunarodne istrage zbog optužbi da su kosovski pobunjenici trgovali ljudskim organima prije, tijekom i nakon rata za neovisnost.

Od Vijeća sigurnosti UN-a traži se uspostava neovisnog istražnog povjerenstva. Istraga misije Europske unije na Kosovu Srbiji je nedovoljna jer tragovi vode do drugih zemalja u Europi, Aziji i Africi. U izvješću vijeća Europe krajem prošle godine s trgovinom organima povezalo se i aktualnog premijera Hashima Tachija. Kosovska vlada odbacuje sve optužbe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

>> UN prvi znao za trgovinu ljudskim organima na Kosovu

'Puno mašte, ali bez ikakvih dokaza, Martijevo izvješće navodi da su viši NATO-vi, europski i američki dužnosnici znali i tolerirali navodne zločine. Vlada Kosova jasno je i čvrsto odbacila optužbe iz Martijevog izvješća', tvrdi kosovska ministrica vanjskih poslova Vlora Citaku.

No, srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kaže kako ne postoji krivnja ili nedužnost cijele nacije. 'Krivnja poput nedužnosti nije kolektivna već osobna i vjerujemo da nužnost provođenja pune istrage ne smije biti politizirana ili povezana s diplomatskim neslaganjima oko Kosova', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene