Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U novinama

Srbija: Objavljena osmrtnica za Dražu Mihailovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanske organizacije ''Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941 - 1945'' i ''Republička asocijacija za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta'' objavile su u beogradskom dnevniku ''Politika'' od nedjelje osmrtnicu četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću.

U osmrtnici se najavljuje da će u utorak 17.srpnja 2012. godine u beogradskoj crkvi Svetog Save biti održan ''parastos bezgrobnom heroju koga su izdali saveznici i zvjerski ubili Brozovi zločinci''. ''Pamtimo desetine tisuća poginulih, surovo ubijenih i preminulih suboraca legendarnog srpskog Čiče'', navodi se u osmrtnici.

Mihailoviću su, kako prenose beogradski mediji, u subotu objavljene i dvije osmrtnice u podgoričkom listu "Dan" u povodu 66 godina od njegovog pogubljenja, pri čemu u prvoj u potpisu stoji "zahvalno potomstvo vojnika kraljevske vojske u otadžbini" , dok u drugoj stoji "srpski soko Herceg Novi". U međuvremenu, pred beogradskim Višim sudom i dalje traje sudski postupak po zahtjevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010., a zahtjev za rehabilitaciju podnio je njegov unuk Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem, kao i povratak njegovih građanskih prava.

U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika "Jugoslavenske vojske u otadžbini", kao i žrtava komunističkog režima.

S druge strane, "Savez antifašista Srbije" i druge srodne udruge tražile su da se zahtjev za rehabilitaciju odbije jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao s okupatorom te počinio mnoge zločine. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene