Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbili izručenje

Odluka koja će učvrstiti Zagreb u blokadi otvaranja poglavlja 23 između Beograda i EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko pravosuđe obavijestilo je u srijedu Haški tribunal da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje troje visokih dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS), a srbijanski mediji ocjenjuju da će ta odluka učvrstiti Zagreb u blokadi otvaranja poglavlja 23 između Beograda i Europske unije.

Viši sud u Beogradu u srijedu je donio rješenje da nisu ispunjeni svi uvjeti za uhićenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, a njihovo izručenje, kako ne bi utjecali na svjedoke u postupku protiv Vojislava šešelja, više od godinu dana traži Haški tribunal.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Slika nije dostupna Ljajić o Šešelju 'Najbolje da se sam preda. Svako opiranje umanjit će šansu da kasnije bude pušten'

Ova odluka suda, po ocjeni beogradskih medija, ide na ruku Hrvatskoj koja Beogradu upravo zbog izostanka suradnje s Haagom blokira otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 sa EU.

Hrvatska je još u ožujku, prije suglasnosti za Akcijski plan Beograda, poručila da Srbija mora ispuniti uvjete za otvaranje poglavlja 23 sa EU, a suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) u Den Haagu jedan je od tri uvjeta.

Predstavnik Srbije pred ICTY-jem Saša Obradović u pismenom podnesku tom sudu istaknuo je da je Odjel za ratne zločine utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke za predaju i uhićenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića. Nalog za njihovo uhićenje ICTY je izdao 19. siječnja 2015. zbog pritiska na svjedoke u procesu protiv Vojisava Šešelja.

U podnesku, na koji se pozivaju beogradski mediji, navodi se da je to provostupanjsko rješenje te da se drugostupanjska odluka tročlanog vijeća očekuje početkom idućeg tjedna.

Haško tužiteljstvo optužilo je dužnosnike SRS-a Radetu, Jojića i Ostojića da su činili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva kako bi svjedočili u korist optuženog predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

Prvostupanjskom presudom ICTY-ja Vojislav Šešelj je oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužiteljstvo ICTY-ja najavilo je žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog vijeća da Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cijelosti i naredi ponavljanje suđenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene