Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brammertzovo izvješće:

'Srbija napreduje, ali nema potpune suradnje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija još ne surađuje u potpunosti s Haagom no napravljen je bitan napredak u tom pravcu, prenosi novosadski 'Dnevnik' dijelove izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, koje je list dobio na uvid u Bruxellesu.

'Tijekom razdoblja koji obuhvaća izvješće, Srbija je napravila bitan napredak u suradnji s uredom glavnog tužitelja', navodi se u prvom dijelu izvješća o suradnji, prenosi 'Dnevnik'.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac Freedom House Hrvatska je slobodna zemlja, ali nas muči korupcija, diskriminacija, krajnje desne skupine... Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti"

'Nažalost, Brammertz nije u svom izvješću napisao da Srbija u potpunosti surađuju s Haagom, što je ključna rečenica za EU, odnosno za donošenje odluke 'dvadeset i sedmorice' o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i aktiviranju Prijelaznog sporazuma o trgovini sa Srbijom', navodi se.

Ipak, u najpozitivnijem izvješću o suradnji Beograda s Haagom otkako glavni tužitelji Tribunala podnose izvješće Vijeću sigurnosti UN, tužitelj Brammertz je napisao da su mu tijekom njegova posljednja posjeta Beogradu predstavljeni planovi za lociranje i uhićenje preostalih bjegunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

'Planiranje i koordiniranje akcija između različitih obavještajnih službi, što je u prošlosti bilo problematično, sada su poboljšano. Ipak, rad postojećih vlasti je iskompliciran zbog potrebe da se prevladaju nedostaci prethodnog vodstva BIA, posebno u području analitike i reagiranja na dobivene informacije', istaknuo je tužitelj u izvješću, a prenosi 'Dnevnik'.

Prema najavama lista, tužitelj Serge Brammertz je u svom izvješću, koje će predstaviti za nešto više od dva tjedna u Vijeću sigurnosti UN, najavio da bi prvostupanjske presude Anti Gotovini i Vojislavu Šešelju mogle biti izrečene u drugoj polovici sljedeće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene