Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija i Europska Unija parafirali SSP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je u Bruxellesu parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, ali za njegovo potpisivanje kao uvjet ostaje puna suradnja s Haškim sudom.

'To je prvi korak na putu prema europskoj integraciji i kandidatskom statusu' Srbije, izjavio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zastupnički dom parlamenta BiH prihvatio SSP s Europskom unijom Slika nije dostupna Srbija ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

'Kao što sam jučer rekao, puna suradnja koja treba voditi uhićenju preostalih optuženika ostaje uvjet za njegovo potpisivanje', dodao je povjerenik.

'Ovo je veliki dan za europsku budućnost Srbije', rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić, dodajući kako se nada da će potpisivanje SSP-a uslijediti za nekoliko tjedana.

Istaknuo je da njegova zemlja radi sve što može kako bi postigla punu suradnju s ICTY-jem.

Srbijanski pregovarač za SSP, potpredsjednik vlade Božidar Đelić, predao je povjereniku Rehnu Akcijski plan u kojem stoji kako Srbija ima namjeru do sljedeće godine postići kandidatski status i osigurati bezvizni ulazak u schengensku zonu.

Predsjedni Tadić odbacio je bilo kakvu povezanost parafiranja SSP-a i činjenice da je on došao u Bruxelles na taj događaj, koji je zapravo tehnički dio posla, s pregovorima koji se paralelno vode o budućem statusu Kosova.

Parafiranje znači da su dvije strane suglasne oko sadržaja sporazuma, ali tek potpisivanje omogućuje da Sporazum krene u proces ratifikacije. O parafiranju odlučuje samo Europska komisija dok je za potpis potrebna suglasnost svih članica Europske unije.

Odluka Komisije da se parafira SSP negativno je odjeknula u Bosni i Hercegovini.

Srbija i BiH sada su jedine zemlje iz Procesa stabilizacije i
pridruživanja koje nemaju potpisan SSP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene