Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatvorena biračka mjesta u Srbiji, odazvalo se oko 67 posto birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta u Srbiji zatvorena su u 20 sati, do kada je na predsjedničke izbore između između radikala Tomislava Nikolića i demokrata Borisa Tadića, prema procjeni Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), izašlo čak oko 67 posto ili 4.400.000 tisuća birača od ukupno oko 6,7 milijuna.

"Ovako velik odaziv birača pokazuje da je biračko tijelo u Srbiji iznimno polarizirano", ocijenio je izvršni direktor CeSID-a Zoran Lučić, dodajući da je bez obzira na broj od 6,7 milijuna upisanih birača u Srbiji realno računati s 5,5 milijuna birača koji mogu glasovati, te se realan odaziv može računati čak na 80 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srbija u nedjelju bira predsjednika Slika nije dostupna Slovenija: Odaziv birača slabiji od očekivanog

U svim dijelovima zemlje, osim na Kosovu, zabilježen je veći odaziv nego u prvom krugu predsjedničkih izbora 20. siječnja pa je u Beogradu do 19 sati glasovalo 62,3 posto, u središnjoj Srbiji je 63 posto, u Vojvodini je na birališta izašlo 66,8 posto građana (u prvom krugu 49,9), dok je na Kosovu izlaz kao i u prvom krugu, do 19 sati nešto manje od polovine od oko sto tisuća upisanih birača.

Izbore, osim promatrača CeSID-a, nadziru i promatrači OESS-a, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, ruske Dume, te predstavnici američkog i britanskog veleposlanstva.

Prve procjene rezultata CeSID će objaviti u nedjelju nakon 21 sat, osim u slučaju da razlika između dva kandidata bude manja od sto tisuća glasova.

Konačne i službene rezultate izbora Republička izborna komisija (RIK) mora objaviti najkasnije do četvrtka, 7. veljače u 20 sati.

Prema konačnim i službenim podacima Republičke izborne komisije (RIK), u prvom krugu predsjedničkih izbora 20. siječnja Tomislav Nikolić osvojio je 1.646.172 glasa ili 39,99 posto glasova, a Boris Tadić 1.457.030 glasova ili 35,39 posto glasova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene