Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere opreza

Srbi uvode elektronsku narukvicu za silovatelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpske vlasti uvode elektronske narukvice za nadzor osuđivanih silovatelja i nasilnika u obitelji.

'Elektronski nadzor prvenstveno ima cilj kontrolu osuđenih osoba i to počinitelja kaznenih djela, kao što su silovanja i nasilje u obitelji, tako što bi Uprava za izvršenje kaznenih sankcija, u svakom trenutku znala gdje se nalaze te osobe', istaknuo je za srpske medije državni tajnik srpskog Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Pročitajte i ovo Pojačane porezne inspekcije - 4 Otkriveno i koliko je dosad bilo kazni Poreznici u nadzoru na Jadranu: "Neizdavanje računa se ne oprašta, to je kao prolazak na crveno svjetlo na semaforu" Gaye Tims, supruga preminulog muškarca - 2 hitno očitovanje Supruga kanadskog turista tvrdi da je preminuo bez razloga: Iz bolnice kažu - propusta nema

Obavezno nošenje elektronske narukvice puten naloga će tražiti sud, od slučaja do slučaja, bilo kao mjeru sigurnosti uz osnovnu kaznu zatvora, ili bez kazne zatvora, dodao je Homen. Napomenuo je kako bi čitav sustav mogao profunkcionirati unutar idućih 30 dana. Podsjetio je i kako je izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakonika Srbije, krajem prošle godine, stvoren temelj za primjenu sistema elektronskog nadzora. Homen smatra da bi sustav trebao rasteretiti i zatvorski sustav, a vjeruje kako će se do kraja godine pod tim nadzorom naći oko 200 osoba.

Objasnio je kako mjera elektronske kontrole podrazumijeva nošenje elektronske narukvice, koja bi u svakom trenutku preko GPS sistema bila povezana s kontrolnim centrom u Ministarstvu pravde. Na taj način, vlasti bi mogle izravno pratiti kretanje tih osoba i zaključiti krše one izrečene mjere suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene