Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže nova jamstva

Srbi sa sjevera Kosova prijete novim prosvjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarstvenici sa sjevera Kosova okončali su u ponedjeljak popodne prosvjed na prijelazu Jarinje zahtijevajući od europske pravne misije na Kosovu (EULEX) da 'odmah i bezuvjetno' omogući nesmetani prolaz robe. Prosvjed je protekao bez incidenata, a u četiri su općine na sjeveru Kosova bile zatvorene sve trgovine.

Policija europske pravne misije na Kosovu (EULEX) ranije je tijekom jutra spriječila najavljenu blokadu prijelaza Jarinje, no prosvjed zbog navodnog nepoštivanja sporazuma o zajedničkom upravljanju prijelazima (IBM) je ipak održan.

Vlastima u Beogradu prosvjednici su dali rok od 72 sata da premijer ili ravnatelj Ureda za Kosovo dođu na sjever Kosova i razjasne primjenu sporazuma o zajedničkom upravljanju prijelazima Beograda i Prištine, za koji srbijanski gospodarstvenici sa sjevera Kosova tvrde da ga EULEX i kosovska strana ne poštuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSTIGNUT DOGOVOR Vučić nakon sastanka sa Srbima na Kosovu: "Ujutro počinje uklanjanje barikada" Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

>> Počela primjena sporazuma Beograda i Prištine, otvorena dva prijelaza!

Oni traže i nova jamstva da sporazum ubuduće 'neće biti selektivno primjenjivan', kako to navodno čine predstavnici EULEX-a i kosovske policije na prijelazu Jarinje.

Gospodarstvenici sa sjevera traže od srbijanske vlade da preispita dogovor srbijanskog i kosovskog premijera po kojem srbijanska vlada, navodno, zadržava pravo suspendirati sporazum ako bude odstupanja i kršenja dogovora postignutog u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU.

>> Srbi htjeli blokrati prijelaz na sjeveru Kosova

U zahtjevima i poruci koja je pročitana tijekom današnjeg prosvjeda na Jarinju od EULEX-a i KFOR-a traži se da 'ostanu statusno neutralni', a ne 'da se stavljaju u funkciju pukih izvršitelja naloga iz Prištine'.

Iako je srbijanska vlada jamčila da neće biti plaćanja carina i drugih obveza na administrativnom prijelazima na sjeveru, EULEX inzistira na tome da se roba namijenjena i tom dijelu Kosova carini ili na prijelazima ili na terminalu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, što gospodarstvenici na sjeveru Kosova ne prihvaćaju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene