Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječio EULEX

Srbi htjeli blokrati prijelaz na sjeveru Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija europske pravne misije na Kosovu zaustavila je u ponedjeljak oko 10 sati skupinu srbijanskih gospodarstvenika sa sjevera Kosova i spriječila ih da blokiraju prijelaz Jarinje.

Skupina je spriječena da ondje organizira dvosatni prosvjed zbog navodnog nepoštivanja sporazuma o zajedničkom upravljanju prijelazima (IBM), izvješćuju reporteri beogradskih medija s terena. Policija EULEX postavila je bodljikavu žicu i zapreke na putu putu Raška-Leposavić i tako na kosovskoj strani zaustavila nekoliko desetaka vozila Srba iz četiri općine sa sjevera Kosova koji su jutros krenuli ka prijelazu Jarinje.

Gospodarstvenici sa sjevera Kosova najavili su da će od 10 do 12 sati blokirati administrativni prijelaz Jarinje i prosvjedom upozoriti da kosovske institucije krše Sporazum u zajedničkom upravljanju prijelazima (IBM) koji Beograd i Priština, po pokroviteljstvom EU, primjenjuju od 10. prosinca. Predstavnik gospodarstvenika sjevera Kosova Slaviša Milentijević izjavio je u nedjelju da 'kosovske institucije krše sporazum' (IBM) na Jarinju od prvog dana primjene i da srbijanski gospodarstvenici sa sjevera 'ne žele plaćati carine kosovskim institucijama već Republici Srbiji'.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

>> Kosovski Srbi sutra blokiraju granični prijelaz Jarinje

Prijelaz Jarinje jedan je od dva prijelaza na sjeveru Kosova na kojemu su od 10. prosinca raspoređeni dužnosnici srbijanske i kosovske policije, carinici te predstavnici europske pravne misije (EULEX), a do kraja godine trebala bi biti otvorena još dva prijelaza koja će funkcionirati po istom načelu. Gospodarstvenici traže da na Kosovo dođu šefovi vladinog tima za dijalog s Prištinom i vladinog Ureda za Kosovo Dejan Pavićević i Aleksandar Vulin i objasne šta je dogodilo s vladinim obećanjima i jamstvima, navode danas beogradski mediji.

Iako je srbijanska vlada jamčila da neće biti plaćanja carina i drugih obveza na administrativnom prijelazima na sjeveru, EULEX inzistira da se roba namijenjena i tom dijelu Kosova carini ili na prijelazima ili na terminalu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, što gospodarstvenici na sjeveru Kosova ne prihvaćaju.

U EULEX-u, pak, tvrde da nisu službeno obaviješteni o drugačijem carinskom režimu na Jarinju i prijete kaznama zbog neplaćanja carina, izvijestili su beogradski mediji.

Beograd i Priština počeli su 10. prosinca primjenjivati sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prijelazima (IBM) u mjestima Jarinje i Merdare, a na kontrolnim punktovima bez državnih obilježja su pripadnici MUP-a Srbije, Kosovske policijske službe (KPS) i europske pravne misije (EULEX). Sporazum je potpisala prethodna vlada u Beogradu, a nova vlast se ubrzo nakon izbora obvezala primijeniti ga.

Spor se pojavio već prvih dana primjene IBM jer kosovska strana tvrdi da se roba treba cariniti u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, dok se Srbi pozivaju na jamstva koje je Beograd navodno dobio od Bruxellesa da roba namijenjena Srbima sa sjevera Kosova neće biti carinjena.

Srbijanski premijer Ivica Dačić, koji je u Bruxellesu pregovarao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, najavio je da će Srbija suspendirati primjenu sporazuma ako kosovska strana ne bude poštivala dogovor o IBM. 'Ukoliko bude suprotnog ponašanja na prijelazima i pojave se problemi za koje smo se dogovorili da neće postojati, Srbija će suspendirati provođenje ovog sporazuma', rekao je Dačić 4. prosinca nakon razgovora s Thacijem u Bruxellesu.

Priština prijelaze sa Srbijom naziva 'granicom', dok Beograd inzistira da je riječ o 'administrativnim prijelazima'. Srbijanski državni vrh je u ponedjeljak rano ujutro, nakon sastanka koji je započeo u nedjelju navečer, izrazio punu suglasnost u ključnim pitanjima državne politike. 'Na sastanku državnog vodstva još jednom je potvrđen jedinstveni državni pristup o svim temama - u vezi državne politike o Kosovu, o daljem tijeku europskih integracija i o ciljevima gospodarske politike', izjavio je premijer Ivica Dačić agenciji Tanjug nakon ovog sastanka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene