Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je tužan dan za Europu'

Sramotna odluka Slovenije u Vijeću ministara EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina europskih zemalja smatra sramotnim slovenski potez uklanjanja imena jednog svog investitora sa liste ljudi koji su podupirali režim Aleksandra Lukašenka.

Slovenija je izvela prilično sramotan potez na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova EU: s nove liste Bjelorusa koje EU želi kazniti zbog pomaganja režimu Aleksandra Lukašenka skinuli su jedno ime. To je ime bjeloruskog oligarha koji je slovenskoj građevinskoj tvrtki Riko dao 100 milijuna eura vrijedan posao izgradnje hotela Kempinski u Minsku.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Kako piše Radio Slobodna Europa, Lukašenko je predsjedničkim dekretom iz svibnja 2010. dao tvrtki Elite Estate zemljište i pravo građenja u središtu Minska. Ta je tvrtka, prema pisanju bjelorusijkih medija, u vlasništvu oligarha po imenu Yury Chizh. I ta je tvrtka dodijelila 100 milijuna eura vrijedan posao izgradnje slovenskoj tvrtki Riko, koja već desetak godina posluje u Bjelorusiji.

Vijeće ministara vanjskih poslova EU jučer je odlučivalo o prijedlogu da se 22 osobe dodaju na već postojeću crnu listu građana Bjelorusije koji pomažu Lukašenku u ugnjetavanju opozicije, civilnog društva i medija. Ali Slovenija se izborila da se jedno ime, i to baš oligarha Chizha, makne s te liste. 'Ne možemo se složiti s činjenicom da je samo jedan biznismen na toj listi', rekao je slovenski ministar Karl Erjavec. Svi ostali su suci i policajci.

Slovenski mediji tvrde da je i Latvija također bila protiv uvrštavanja Chizhova imena na crnu listu. Ali ako je to i točno, velika većina drugih zemalja EU smatra slovenski manevar sramotnim. Poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski izjavio je novinarima da je, zbog poteza Ljubljane, 'ovo tužan dan za Europsku uniju'. 'To pokazuje da ekonomski interes jedne zemlje može postati važniji od potrebe da se predsjednika Lukašenka pritiskom natjera na puštanje političkih zatvorenika', dodao je poljski ministar. Na svom profilu na Twitteru objavio je ovaj komentar: 'Nadam se da će gosti hotela Kempinski katkad pomisliti na bjeloruske političke zatvorenike koji trunu u zatvoru kako bi njima bilo ugodno'. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene