Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon ubojstva članova Zlatne zore

Klizi li Grčka u spiralu nasilja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo dvojice mladih članova krajnje desne grčke stranke Zlatna zora šokiralo je Grke i pokrenulo pitanja klizi li Grčka u 'spiralu nasilja'.

Grčke protuterorističke službe istražuju je li ubojstvo u blizini ureda stranke osveta za ubojstvo antifašističkog repera kojega je pristaša Zlatne zore ubio u rujnu.

Ubojstvo repera Pavlosa Fissasa izazvalo je prosvjede u Grčkoj i obračun vlasti sa Zlatnom zorom koju se uglavno smatra neonacističkom i optužuje za napade na useljenike.

'Ne možemo dopustiti da se ova spirala nasilja nastavi', rekao je za televiziju Mega Makis Voridis, zastupnik stranke Nova Demokracija premijera Antonisa Samarasa. 'To ovdje mora stati'.

'Dvanaest metaka protiv demokracije', napisao je na naslovnici list Ta Nea. 'Dvostruko hladnokravno ubojstvo je gruba provokacja protiv stabilnosti'.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Izvještaj iz Atene Dok Bad Blue Boysi čekaju izlazak iz pritvora, u Grčkoj novi napad na navijače: "Bačena je bomba na vrata stana" Radman i Malenica - 1 Sukob navijača Radman i Malenica posjetili Dinamove navijače u grčkim zatvorima: "Nastavljamo se brinuti za uvjete i sigurnost"

>> Zlatna zora: Dužnosnik u pritvoru, trojica se brane sa slobode

Dvojicu pristaša Zlatne zore, starih 22 i 27 godina, ustrijelile su dvije osobe na motoru na cesti ispred ureda stranke u petak navečer. Treći čovjek je teško ranjen u grudi i želudac i liječnici kažu da je njegovo stanje ozbiljno.

Po svjedocima i nadzornim kamerama, napadač, koji je imao suučesnika, sišao je s motora i pucao u žrtve iz blizine, rekla je policija. Na mjestu napada nađeno je 12 čahura pištolja kalibra 9 milimetra.

Još nitko nije preuzeo odgvornost za napad.

'Mete, mjesto i vrijeme napada su simbolični', rekla je Mary Bossis, profesorica međunarodne sigurnosti na sveučilištu u Pireju. 'Ovaj čin ima publiku i oni koji stoji iza njega poslali su poruku koju su željeli'.

Političari koji su u prošlosti napadali Zlatnu zoru danas su jedinstveni u osudi napada.

'Ovo ubojstvo stvara klimu nestabilnosti i napad je na demokraciju', rekla je ljevičarska stranka Syriza.

Zlatna zora, treća stranka po popularnosti u Grčkoj, pozvala je Grke da se pridruže odavanju počasti poginulima u subotu navečer pred uredom stranke u sjevernom atenskom predgrađu Neo Iraklio. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene