Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina glasala 'za'

Spriječen novi val recesije: Izbjegnuta fiskalna litica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki kongres odobrio je neuobičajeni porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD, potvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najveći američki kreditor Kina u strahu zbog fiskalne litice niz koju bi mogla pasti Amerika Slika nije dostupna Kvadratura kruga Fiskalna litica: Američki bi nas političari sve mogli gurnuti niz nju

S 257 glasova 'za' i 167 'protiv', Prestavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdio je prijedlog zakona kojim je predsjednik Barack Obama potvrdio predizborno obećanje da će povećati poreze onima koji najviše zarađuju.

Senat je u novogodišnjoj noći izglasao tu mjeru i sad je još treba potpisati Obama kako bi postala zakon, a očekuje se da on to učini vrlo brzo.

>> SAD: Pregovori u Predstavničkom domu oko fiskalne litice

Senat je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, velikom većinom podupro prijedlog zakona kojim se smanjuje proračunski deficit kroz kombinaciju smanjenja proračunske potrošnje i novih poreza koji će pogoditi bogatije Amerikance.

Najvažniji čimbenik postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto, a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje proračunskih rashoda.

Nedugo nakon odluke Predstavničkog doma, Obama je u Bijeloj kući dao izjavu za medije, a zatim ga je helikopter prebacio do zračne luke Andrews, odakle je avionom Air Force One odmah odletio za Havaje. Tamo je već neko vrijeme njegova obitelj, koja je Novu godinu morala dočekati bez glave obitelji, s obzirom da je on morao prekinuti godišnji odmor zbog situacije s fiskalnom liticom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene