Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo doba zračnih snaga

Spremni za sve! F-35 od rujna i službeno u uporabi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerika podiže svoje ratno zrakoplovstvo na višu razinu. Naime, od jeseni F-35 će biti proglašen potpuno spremnim za borbu.

Nakon dugogodišnjeg razvoja i nakon što je prošle godine tek službeno ušao u službu američkog ratnog zrakoplovstva, F-35A Lightning II konačno će biti proglašen potpuno spreman za borbu sljedećeg mjeseca, najavljujući novo doba zračnih snaga.

Pročitajte i ovo Borbeni avion F-35 Zamijenit će Tornado Njemačka kupuje 35 "nevidljivih" borbenih aviona: Objavili i koliko će ih to koštati Borbeni avion F-35 "Iz pretjeranog opreza" Prizemljena cijela flota moćnih F-35: 450 aviona ne leti zbog pogreške koja može biti kobna za posadu

F-35 je stvoren u sklopu Joint Strike Fighter programa, krajem devedesetih godina. Njegovom izgradnjom Ministarstvo je ciljalo na dugoročnu isplativnost uz zadržavanje operativne spremnosti.

Lockheed Martin je razvio tri varijante F-35: model A za ratno zrakoplovstvo, model B kratkog polijetanja / vertikalnog slijetanja za Marine Corps i model C za mornaricu.

Uz strah od potencijalnog sukoba sa Sjevernom Korejom, a uz uspon kineskih i ruskih neprijateljskih boraca, održavanje vlastitih boraca pete generacije postalo je glavni prioritet za američko ratno zrakoplovstvo.

Pentagon očekuje da će u sljedeće tri do četiri godine smjestiti više od 100 F-35 u Aziju, kako bi se suprotstavili kineskom ratnom zrakoplovstvu, prenosi Business Insider.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene