Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erjavec o prihvaćenom podnesku

'Sporne dijelove granice Hrvatske i Slovenije trebat će dokazivati metar po metar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da je zadovoljan što je parlament nakon višesatnog zasjedanja iza zatvorenih vrata velikom većinom potvrdio podnesak za nastup Slovenije pred Arbitražnim sudom.

To omogućava da slovenska vlada sada pravodobno, do idućeg ponedjeljka, dostavi arbitražni podnesak u Den Haag, rekao je Erjavec, komentirajući zasjedanje za Slovensku televiziju. Za slanje podneska kakav je na temelju rada stručnjaka predložilo ministarstvo vanjskih poslova, glasovalo je 70 zastupnika parlamenta, a protiv su glasovali samo zastupnici Slovenske pučke stranke (SLS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Erjavec odlučan "Spremni smo za primjenu presude arbitara, morat će je poštovati i Hrvatska" Slika nije dostupna Granični spor Stier: Erjavec neće ništa pozitivno postići maltretiranjem turista

>> Slovenci se dogovorili, prihvatili Erjavčev prijedlog arbitražnog podneska

Da se to nije dogodilo i da su u prijedlogu za određivanje predmeta graničnog spora u podnesku izvršene izmjene kako su neki zahtijevali, Slovenija bi ispala nevjerodostojna pred Arbitražnim sudom, izjavio je Erjavec. Dodao je kako se protuprijedlog po kojemu bi Slovenija u Haagu granični spor s Hrvatskom predstavila "ambicioznije", nije mogao pravno utemeljiti, pa se na arbitraži ne bi mogao niti braniti jer se zasnivao na konceptu "povijesne pravednosti".

"Tvrdnja da je Istra u 11. stoljeću bila slovenska svakako ne bi bila uvjerljiva za arbitražne suce", rekao je Erjavec, ilustrirajući stajališta za koja je "Zavod 25. lipnja 1991. godine", ustanova koju vode nekadašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik i koparski odvjetnik Danijel Starman, zahtijevao da se uključe u slovenski arbitražni podnesak.

Erjavec je rekao da u arbitraži ne može uspjeti prikazivanje povijesnih događaja ili okolnosti nego samo činjenice poduprte međunarodnim pravom, što podnesak koji je pripremilo njegovo ministarstvo i sadrži. Arbitraža će o spornim dijelovima granice prosuđivati na temelju pravne argumentacije, a 95 posto hrvatsko-slovenske granice nije sporno, rekao je Erjavec.

U spornim dijelovima, po njegovim će riječima, tijekom arbitražnog postupka biti potrebno "metar po metar", na temelju pravnih dokaza i podataka dokazivati koji je dio granice pripadao Sloveniji ili Hrvatskoj i tko je na tom području provodio svoju suverenost u vrijeme osamostaljenja obiju država.

Glavni slovenski ciljevi u arbitraži o granici s Hrvatskom, prema Erjavčevim su riječima, potvrditi da Slovenija ima "doticaj s otvorenim morem". U tom su pogledu slovenski i strani stručnjaci za arbitražu pripremili odličnu argumentaciju koja omogućava rješenje da Slovenija dođe do tog cilja, ustvrdio je Erjavec u izjavi za Slovensku televiziju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene