Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako su ga sve članice potpisale

Sporazum o stabilizaciji BiH i EU ne stupa na snagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojega je Bosna i Hercegovina postigla s Europskom unijom, neće stupiti na snagu iako su ga ratificirale sve zemlje članice Unije.

Neće zato jer je to jedini način da se izbjegne situacija u kojoj bi on odmah morao biti suspendiran s obzirom da BiH nije provela preuzete obveze, prenosi u utorak sarajevsko 'Oslobođenje'. List ističe kako je na ovaj način zapravo spriječena još jedna blamaža BiH na međunarodnoj pozornici, a 'zamrzavanje' SSP-a pokazatelj je kako unutar EU ne vjeruju da bi se u narednim mjesecima stanje u BiH moglo bitnije promijeniti odnosno da će ta država biti u stanju početi ispunjavati preuzete međunarodne obveze.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj potvrdio je kako je trenutačan put njegove zemlje ka EU "zaustavljen u mjestu". 'Umjesto da krećemo ka otvaranju pregovora o članstvu, jaz se proširuje', kazao je Alkalaj.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

RS zakomplicirale i planove BiH za približavanje NATO-u

Podsjetio je kako je za stupanje SSP-a na snagu bilo nužno da BiH donese zakone o državnoj pomoći te o popisu stanovništva kao i da postigne napredak na planu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio da Ustav BiH i njen izborni zakon krše ljudska prava pripadnika manjinskih naroda jer im priječe kandidiranje za izbor u Predsjedništvo BiH odnosno Dom naroda državnog parlamenta.

Zakon o državnoj pomoći BiH nije dobila jer mu se protive vlasti Republike Srpske, koje inzistiraju da se i to pitanje uređuje isključivo na entitetskoj razini, dok o popisu stanovništva nema dogovora zbog neslaganja oko toga treba li popisivati i vjersku i nacionalnu pripadnost građana BiH.
  Presuda Europskog suda za ljudska prava i dalje je na čekanju jer je za njenu primjenu potrebno izmijeniti ustav, o čemu je bilo nemoguće postići suglasnost u protekle četiri godine.

Alkalaj, međutim, upozorava kako su vlasti RS zakomplicirale i planove BiH za približavanje NATO-u jer odbijaju pristati da se vojna imovina upiše kao vlasništvo države BiH, a ne entiteta.
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU zadnja je prihvatila Francuska krajem 2010. godine. SPP je nakon toga trebao stupiti na snagu u razdoblju od 40 dana, no to se nije dogodilo jer BiH nije donijela potrebne zakone odnosno provela promjene ustava. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene