Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sporazum Janše i Sanadera štetan za Sloveniju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelni sporazum Janše i Sanadera na Bledu, slovenskim političarima još uvijek ne da mira.

Nakon što je talijanski premijer Romano Prodi u službenom posjetu Sloveniji izjavio da podupire posljednje aktivnosti za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, urednici spornog zemljovida o hrvatsko-slovenskoj granici izrazili su zabrinutost. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader potvrdio da se sastao s Janšom 'Ništa posebno, pričali smo o našim bilateralnim odnosima' Slika nije dostupna Dogovor Janša-Sanader nije valjan? Vajgl niječe da je za bledski dogovor postojao konsenzus

Smatraju da je sporazum štetan za Sloveniju i da ne jamči cjelovitost Piranskog zaljeva.

Negdašnji vođa Slovenske pučke stranke Marjan Podobnik kritizirao je politiku premijera Janeza Janše prema Hrvatskoj, ocijenivši da je popustljiva.

"Nitko, a pogotovo ne predsjednik vlade ili ministar vanjskih
poslova, nema pravo pregovarati o predaji dijela slovenskog mora, zemlje ili građana drugoj državi", rekao je Podobnik na konferenciji za novinare, komentirajući načelni dogovor o arbitraži koji su potkraj prošlog mjeseca na Bledu postigli hrvatski i slovenski premijeri Ivo Sanader i Janez Janša.

"Želimo pravedno rješenje granice s Hrvatskom i izražavamo veliku zabrinutost načinom razgovora o rješavanju otvorenih graničnih pitanja", rekao je Podobnik, dodavši da je zabrinut i zbog toga što se ne prihvaća inicijativa SLS-a o donošenju parlamentarne rezolucije koja bi obvezala slovenske pregovarače i vladu.

Rezolucijom bi se jasno i nedvosmisleno dalo do znanja da je cijeli Piranski zaljev slovenski, da Sloveniji pripadaju Savudrija i Kaštel, jer su u Hrvatsku nepravedno uključeni, da su i zaseoci na lijevoj obali Dragonje slovenski, te sva sela i gradovi na desnoj obali rijeke Mure, kao i to da Slovenija ima izlaz na otvoreno more jer ga je imala i pri raspadu Jugoslavije i proglašenja samostalnosti Slovenije,
rekao je Podobnik.

Priznao je da stranka još nema dosta zastupničkih potpisa koji bi osigurali da se o odnosima s Hrvatskom održi posebna sjednica parlamenta na kojoj bi se donijela rezolucija o granici s Hrvatskom i na kojoj bi premijer Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izvijestili o razgovorima s Hrvatskom. 

No dodao je da se nastavlja prikupljanje potpisa.

Podobnik je kao predsjednik Slovenske pučke stranke bio
potpredsjednik koalicijske vlade Janeza Drnovšeka od 1996. do 2000. 

Više nije aktivan u visokoj politici, no njegov je utjecaj na
stranačku i dalje velik, a neki ga smatraju i sivom eminencijom slovenske politike.

Na konferenciji za novinare, na kojoj se pojavio s Joškom Jorasom, kontroverznim "borcem za slovensku južnu granicu" iz hrvatskog sela Mlina, Podobnik je podupro kandidaturu svojeg brata Janeza za predsjednika Slovenske pučke stranke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene