Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnike neće sudbeno goniti

Spolno selektivni pobačaji: Britanske vlasti traže pojašnjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar zdravstva zatražio je 'žurna pojašnjenja' nakon odluke britanskog državnog odvjetništva da neće sudbeno goniti dvoje liječnika snimljenih skrivenom kamerom koji su pristali izvesti pobačaj zbog toga što je nerođeno dijete bilo ženskog spola.

Aferu je otkrio Daily Telegraph koji već dulje vrijeme provodi istragu kojom želi dokazati da useljeničke zajednice u Velikoj Britaniji prakticiraju spolno selektivne pobačaje.

Konzervativni dnevnik je u veljači 2012. četiri trudnice iz različitih etničkih zajednica - napose indijske i pakistanske - opremio skrivenom kamerom.

Poslao ih je u devet klinika u Velikoj Britaniji gdje su zatražile pobačaj uz obrazloženje da im ne odgovara spol djeteta.

Premda je većina liječnika to odbila, dvoje je pristalo.

'To je čedomorstvo ženskog djeteta', prigovorio je ipak jedan od tih liječnika u Birminghamu prije nego je predložio da se kao razlog pobačaja upiše: 'premlada da bude majka'.

Liječnica u Manchesteru dala je pristanak rekavši: 'Ako želite pobačaj, onda želite pobačaj i gotovo', opravdavši ga poslije 'društvenim razlozima'.

Pokrenuta je policijska istraga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Pravo na pobačaj u Francuskoj - 4 Ispisala povijest "Ovo je povijesni događaj": Tisuće ljudi na ulicama Pariza, prva zemlja na svijetu koja je u svoj ustav unijela pravo na pobačaj

>> 'Zašto se ne bih vratila na svoj posao? Pa ništa loše nisam učinila'

Britanski list je ovog tjedna otkrio da je britansko državno odvjetništvo odlučilo da 'zbog javnog interesa' neće sudbeno goniti dvoje liječnika usprkos tome što 'ima dovoljno dokaza' za to.

Ministar zdravstva Jeremy Hunt zatražio je 'žurna pojašnjenja' od pravnog savjetnika vlade i upozorio da su pobačaji koji se izvode zbog biranja spola djeteta 'nezakoniti i posve neprihvatljivi'.

Pobačaji su u Velikoj Britaniji dopušteni do 24. tjedna trudnoće, što je dovoljno da se sa sigurnošću može utvrditi djetetov spol.

Britanska liječnička komora navodi da je od odvjetništva zatražila da joj 'podnese sve dokaze u toj stvari' i dodaje da će 'obnoviti' istragu slučaja ovih liječnika kojima je 'ograničena praksa' dok traje istraga.

Gotovo 190.000 pobačaja izvede se svake godine u Engleskoj i u Walesu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene