Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukoliko 13 vjećnica podnese ostavku

Splitski SDP traži raspuštanje Gradskog vijeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo splitskog SDP zatražilo je raspuštanje sadašnjeg Gradskog vijeća i raspisivanje izbora za novi saziv Vijeća te je, najavljujući ostavke SDP-ovih vijećnika, pozvalo i ostale oporbene vijećnike da daju ostavke.

'Potrebni su novi izbori kako bi se razriješila situacija u splitskom Gradskom vijeću. Pet SDP-ovih vijećnika će na nastavku sjednice Gradskog vijeća, zakazane za iduću srijedu, 6. listopada, donijeti potpisane ostavke pa neka se ostavkama pridruže i ostali oporbeni vijećnici. Ustrajat ćemo na traženju da ostavke podnese najmanje 13, od ukupno 25 vijećnika, što bi značilo raspuštanje Gradskog vijeća', izjavio je predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević.

Pročitajte i ovo Željko Kerum Neke nekretnine već prodane Kvadrat Kerumova zemljišta na Čiovu procijenjen na 79 eura Slika nije dostupna Zaboravio na Sanaderovo ocrnjivanje Kerum će s HDZ-om vladati Splitom

Ukoliko 13 vijećnika podnese ostavke, objasnio je Jurjević, silom zakona raspušta se Gradsko vijeće i raspisuju se izbori za novo i u tom slučaju nije potrebno prethodno održavanje referendum, kao što bi se to moralo učiniti u slučaju izvanrednih izbora za novog gradonačelnika.

Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Sjednica splitskog Gradskog vijeća, u kom od 25 vijećnika najviše - njih 10, ima Hrvatska građanska stranka Željka Keruma, po drugi je put u zadnjih tjedan dana, zbog nedostatka kvoruma, prekinuta u četvrtak 30. rujna. Toj sjednici od njenog početka nisu nazočila dva od ukupno pet SDP-ovih vijećnika, što je izazvalo ljutnju splitskih HDZ-a i HSP-a, koji su u svojim izjavama lokalnim medijima optuživali SDP da nedolaskom njihova dva vijećnika umanjuju brojčanu snagu oporbenih vijećnika i tako pogoduju Kerumovom HGS. Kerum, s druge strane, optužuje SDP da je u koaliciji sa HDZ-om.

Jurjević je danas odbacio takove optužbe. 'Ne čudi me što nas HDZ i HSP optužuju da smo u koaliciji s Kerumom, a Kerum da smo u koaliciji s HDZ-om, jer to potvrđuje tezu da nismo po volji ni jednima ni drugima', kazao je Jurjević. Odbacio je mogućnost da SDP koalira s HDZ-om, HSP-om ili Kerumom.

>> HSP: Sada se pokazalo da Kerum koalira s SDP-om

Jurjević je također zamjerio medijima jer, po njegovim riječima, stvaraju zbrku tako što na razini tračeva objavljuju da je splitski SDP u koaliciji s Kerumom te da su se neki SDP-ovi vijećnici prodali Kerumu. Kerum je nedavno izjavio kako su političari roba na tržištu koja se može jeftino kupiti te da on u splitskom Gradskom vijeću uvijek može 'složiti većinu' ako mu je to u interesu.

Splitski HSLS podupire zahtjev za raspuštanje Gradskog vijeća

Splitski HSLS se pridružio zahtjevu splitskog SDP-a da se raspusti sadašnje Gradsko vijeće i raspišu novi izbori za to vijeće.

'HSLS-ov ogranak Split mišljenja je da je sazrela situacija za raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora za koje je HSLS spreman', navodi se u priopćenju splitskog HSLS-a koje je uslijedilo nakon što se vodstvo splitskog SDP-a na konferenciji za novinare najavilo da će ustrajati na zahtjevu za raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanjem novih izbora za to vijeće.

'Očito je da je kriza gradske vlasti došla do usijanja, gradska vlast se nalazi u pat poziciji', navodi se u priopćenju splitskog HSLS-a. Splitski HSLS je organizirao i konferenciju za novinare, na kojoj su gostovali stranački dužnosnici iz Zagreba i Bjelovara i na kojoj je izvješćeno da je mladež splitskog HSLS-a održala akciju na Rivi pod nazivom 'Za život bez nasilja'.

'Gradonačelnik Kerum građane Splita svakodnevno pravi budalama' 'Povod akcije Mladih hrvatskih liberala pod nazivom 'Za život bez nasilja' je borba protiv fizičkog nasilja ali i protiv sve prisutnijeg nasilja u politici. Primjer tome u gradu Splitu je što gradonačelnik Željko Kerum svakodnevno građane Splita pravi budalama, kao i Vlada sve nas skupa kroz svakodnevne afere koje možemo staviti pod sintagmu: drž'te lopova, drž'te nas!' , rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačkog HSLS-a Velimir Srića.

Akademija mladih hrvatskih liberala

Ravnatelj Zaklade - Liberalni centar za demokraciju Božo Kovačević je istaknuo da je HSLS i najstarija i najmlađa politička stranka. 'Najstarija jer je prvoosnovana, a najmlađa jer ima najviše novoupisanih članova. Zajednički nam je cilj u Splitu učiniti HSLS najvažnijom strankom, kao što je nekad bila, a u Hrvatskoj strankom bez koje se ne može', rekao je Kovačević.

Predsjednik bjelovarskog HSLS-a Dario Hrebak, koji je ujedno i predsjednik Mladih hrvatskih liberala (MHL), izvjestio je kako se u Splitu ovaj vikend organizira 2. akademija Mladih hrvatskih liberala pod nazivom 'Politička komunikacija i marketing' na kojoj sudjeluju i predstavnici Liberalne demokracije Slovenije (LDS) i Liberalno demokratske partije (LDP) Srbije. 'Akademijom se želi pripremiti i educirati mlade članove HSLS-a za predstojeće parlamentarne izbore', rekao je Hrebak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene