Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Špekulacije o zdravlju Kim Jong Ila izazvale pitanje o nasljedniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osebujni predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Il nije se pojavio na važnoj državnoj proslavi u utorak i time produbio špekulacije o svome zdravlju, a time i o pitanju mogućeg nasljednika na čelu ove izolirane države.

Prema informacijama južnokorejskih i američkih tajnih službi, ekscentrični vođa Sjeverne Koreje ozbiljno je bolestan a navodi se i mogućnost da je doživio srčani udar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Najdraži sin' Kim Jong-un sjevernokorejski nasljednik? Slika nije dostupna Sjeverna Koreja Kim Jong Il imenovao 25-godišnjeg sina za nasljednika?

Predstavnici Sjeverne Koreje u međuvremenu su priopćili da su te informacije netočne. Visoki sjevernokorejski diplomat Song Il Ho izjavio je u razgovoru s novinarima japanske novinske agencije Kyodo da su špekulacije o zdravlju 'voljenog vođe' dio urote protiv njegove države.

Vlasti u Pjongjangu međutim nisu ponudile nikakvo objašnjenje za činjenicu da Kim Jong Il već tjednima nije viđen u javnosti i da se nije čak pojavio ni na službenoj velikoj proslavi 60. obljetnice osnutka komunističke države.

Njegov izostanak s proslave produbio je špekulacije o njegovu zdravstvenom stanju i odnosima u Sjevernoj Koreji nakon njega.

Izvješća o Kimovoj navodnoj bolesti potaknule su vladu Južne Koreje da se počne pripremati na moguće zaoštravanje prilika. Pred pozadinom teških pregovora o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa, promatrači prilika upozoravaju na mogućnost veće nestabilnosti na podijeljenom korejskom poluotoku ukoliko Kim nije u stanju nadzirati prilike u svojoj zemlji.

Nesigurnost je tim veća što je otvoreno i pitanje Kimova nasljednika, a vlasti u Pjongjangu o tome uporno šute.

Kim Jong Il, danas 66-godišnjak, s 33 godine određen je za nasljednika svoga oca, staljinističkog diktatora Kim Il Sunga. 'Vječni predsjednik' Kim Il Sung u tom je trenutku imao 62 godine i nakon toga je svoga sina sustavno pripremao na mjesto vođe.

Kim Il Sung je umro 1994.

Brojni su stručnjaci izrazili sumnju u mogućnost daljnjeg nastavka dinastičkog nasljedstva.

'Vjerojatnija je mogućnost kolektivnog sustava vodstva pod nadzorom vojske', izjavio je voditelj Instituta za Daleki istok na Sveučilištu Kyungnam u Seoulu Yoon Dae Kyu.

On je istodobno upozorio da je prerano donositi zaključke o stvarnom stanju u kojem se nalazi Kim Jong Il. Ni višednevno odsustvo nije ništa neobično u slučaju osebujnog vođe, smatra južnokorejski stručnjak.

Južnokorejska obavještajna služba istodobno je procijenila da Kim unatoč bolesti još uvijek ima potpuni nadzor nad državom.

Sjeverna Koreja mogla bi se međutim naći u situaciji kad je prisiljena razmotriti pitanje nasljedstva, procjenjuju stručnjaci. Zemlja je suočena s brojnim unutarnjim i vanjskim problemima. Između ostaloga, riječ je o nuklearnom sporu, o gospodarskoj nestabilnosti i raširenom siromaštvu.

Budući iz Pjongjanga ne stižu nikakve informacije, špekulacije se nastavljaju.

Prije dvije godine južnokorejski su mediji izvijestili da je Kim zabranio svaku javnu raspravu o nasljedstvu.

Kad je riječ o njegovu potomstvu, zna se za tri njegova sina o kojima se u inozemstvu špekulira kao o mogućim nasljednicima. 

Najozbiljniji kandidat mogao bi biti najstariji sin, 37-godišnji Kim Jong Nam, ali inozemni stručnjaci smatraju da je pao u nemilost kod oca nakon što je prije nekoliko godina osvanuo u Japanu s krivotvorenom putovnicom.

Druga dva sina, 27-godišnji Jong Chol i 24-godišnji Jong Un još su premladi da bi se u ovom trenutku moglo ozbiljno razgovarati da vode zemlju, smatra južnikorejski stručnjak Yoon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene