447251
447251
447251
447251
447251

Napisao knjigu o ubojstvu Osame bin Ladena, a onda kažnjen sa 6,6 milijuna dolara

  • , 22.08.2016., 07:45
  • Autor:
  • komentara

Bivši SEAL-ovac Matt Bissonnette, koji je napisao kontroverznu knjigu s detaljima o ubojstvu Osame bin Ladena, američkoj Vladi mora platiti više od 6,6 milijuna dolara.

 
 
 
 
Knjiga Matta Bissonnettea o ubojstvu Osame bin Ladena (Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Knjiga Matta Bissonnettea o ubojstvu Osame bin Ladena (Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Bivši operativac Navy SEAL-a Matt Bissonnette, koji je 2012. godine pod pseudonimom Mark Owen objavio knjigu 'Nimalo lak dan: Svjedočanstvo iz prve ruke o misiji koja je ubila Osamu bin Ladena', vladi SAD-a mora platiti više od 6,6 milijuna dolara odštete zbog zbog kršenja ugovora o tajnosti podataka i objavljivanja bez odobrenja Ministarstva obrane, stoji u saveznim sudskim dokumentima Okružnog suda SAD-a u Virdžiniji. 

Bissonnette će američkoj vladi morati dati sav dosadašnji profit od knjige, tantijeme i filmska prava. Profit je već sada premašio 6,6 milijuna dolara, a Bissonnette ima 4 godine da 'podmiri račun', piše Fox News.

Osim toga, ima 30 dana da plati 100.000 dolara korištenje prezentacijskih slajdova koji također nisu odobreni od strane ministarstva.

Bissonnette je naime, potpisao ugovore o tajnosti tijekom svoje službe u Navy SEAL-u, a sudjelovao je u nizu vrlo tajnih operacija, uključujući i 'eliminaciju' bin Ladena.

Prema sporazumu zaključenom na sudu Bissonnette je rekao kako će priznati da je pogriješio što knjigu prije objave 'nije dao na pregled'. U zamjenu za plaćanje odštete američko ministarstvo obrane je odustalo od potraživanja odgovornosti.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa Nicole Navas je rekla da sporazum ne diskreditira Bissonnettovu vojnu službu, već da jača svijest o tome da se operativci moraju ponašati u skladu s dokumentima o tajnosti koje potpisuju.

Bissonnette je napisao nastavak priče, također pod pseudonimom Mark Owen, o pojedinostima svojeg putovanja kao člana SEAL-ova Team Six-a. Ta je knjiga prošla kroz odgovarajuće kanale i nekoliko poglavlja je 'preuređeno'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se