Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pa ti piši...

Napisao knjigu o ubojstvu Osame bin Ladena, a onda kažnjen sa 6,6 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši SEAL-ovac Matt Bissonnette, koji je napisao kontroverznu knjigu s detaljima o ubojstvu Osame bin Ladena, američkoj Vladi mora platiti više od 6,6 milijuna dolara.

Bivši operativac Navy SEAL-a Matt Bissonnette, koji je 2012. godine pod pseudonimom Mark Owen objavio knjigu 'Nimalo lak dan: Svjedočanstvo iz prve ruke o misiji koja je ubila Osamu bin Ladena', vladi SAD-a mora platiti više od 6,6 milijuna dolara odštete zbog zbog kršenja ugovora o tajnosti podataka i objavljivanja bez odobrenja Ministarstva obrane, stoji u saveznim sudskim dokumentima Okružnog suda SAD-a u Virdžiniji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se je li odobrena Na 11. rujna izlazi knjiga 'prave istine' o misiji u kojoj je ubijen Osama bin Laden Slika nije dostupna Detalji operacije Još pregledavaju snimke: Osamu je prvi pucanj promašio!

Bissonnette će američkoj vladi morati dati sav dosadašnji profit od knjige, tantijeme i filmska prava. Profit je već sada premašio 6,6 milijuna dolara, a Bissonnette ima 4 godine da 'podmiri račun', piše Fox News.

Osim toga, ima 30 dana da plati 100.000 dolara korištenje prezentacijskih slajdova koji također nisu odobreni od strane ministarstva.

Bissonnette je naime, potpisao ugovore o tajnosti tijekom svoje službe u Navy SEAL-u, a sudjelovao je u nizu vrlo tajnih operacija, uključujući i 'eliminaciju' bin Ladena.

Prema sporazumu zaključenom na sudu Bissonnette je rekao kako će priznati da je pogriješio što knjigu prije objave 'nije dao na pregled'. U zamjenu za plaćanje odštete američko ministarstvo obrane je odustalo od potraživanja odgovornosti.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa Nicole Navas je rekla da sporazum ne diskreditira Bissonnettovu vojnu službu, već da jača svijest o tome da se operativci moraju ponašati u skladu s dokumentima o tajnosti koje potpisuju.

Bissonnette je napisao nastavak priče, također pod pseudonimom Mark Owen, o pojedinostima svojeg putovanja kao člana SEAL-ova Team Six-a. Ta je knjiga prošla kroz odgovarajuće kanale i nekoliko poglavlja je 'preuređeno'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene